Dracula världspremiär på Kungliga Operan

Vampyrinvasion på Kungliga Operan Stockholm - urpremiären på Dracula

Dracula världspremiär på Kungliga Operan

Den 28 oktober äger världspremiären av Dracula rum på Kungliga Operan. Det blir första gången som vampyrernas vampyr tar ton på en stor operascen. Men redan den 26 oktober kryper runt 1000 vampyrer fram ur sina gömmor och intar Kungliga Operan.

Att det råder monsterfeber i populärkulturen och att det finns ett stort intresse för vampyrer märktes tydligt när Kungliga Operan släppte det speciella genrepseventet ”Vampyrernas afton” i ett evenemang på Facebook den 15 september.

 

Kom uppklädd till din allra vackraste inre vampyr  löd inbjudan – och efter bara några få timmar var varje tillgänglig plats i salongen uppbokad.

 

Det känns extra kul och hedrande att intresset är så stort eftersom det skräckromantiska ligger mig så varmt om hjärtat, säger regissören Linus Fellbom. Men visst känns det en smula nervöst att som första publik släppa in vampyrister. Jag hoppas att de inte ska bli besvikna.

Under kvällen får vampyrerna bevittna en opera efter Bram Stokers berättelse från 1897 där vi får följa Mina vars ordnade tillvaro för alltid byter skepnad när hon förälskar sig i en mystisk man.

 

Mystiken och lockelsen kring 1800-talets vampyr- och monsterkultur hittar vi också inom populärkulturen. Därför bestämde vi oss för att tänja på gränserna kring scenupplevelsen och skapar en föreställning där teatermagi, teknik och stor musik kommer att gå hand i hand. Det kommer att vara en av de mest tekniskt avancerade föreställningarna som satts upp på Kungliga Operan och våra verkstäder har jobbat för fullt med alla effekter inom kostym, scen och mask som föreställningen kommer att bjuda på, säger Birgitta Svendén, VD och operachef.

 

För den nyskrivna musiken står den internationellt erkända tonsättaren Victoria Borisova-Ollas. Det konstnärliga teamet – regissören och ljussättaren Linus Fellbom, scenografen Dan Potra och dirigenten Karen Kamensek – har skapat en uppsättning med specialeffekter, skräckromantik, viktorianskt mode, storslagna körer, krossade hjärtan, hämnd och blod.

Jag lockades av utmaningen som det innebär att jobba med en historia som har ett så högt tempo som Dracula har, säger Victoria Borisova-Ollas. Scenerna är händelserika och inte särskilt långa, och de flyter in i varandra. Samtidigt är den här dramatiska, actionfyllda operan dynamisk.

 

Under kvällen den 26 oktober kommer dessutom Kungliga Operan genom projiceringar att förvandlas till Draculas borg och de närvarande vampyrerna kommer att kunna mingla i operahusets publika utrymmen.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett.

 

Related posts