Ein Deutsches Requiem i Gävle Konserthus

Foto: Jan Olav Wedin

Ein Deutsches Requiem i Gävle Konserthus

Fredag 30 november
Gävle Konserthus, Gevaliasalen 19.00

Ein Deutsches Requiem
Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martín
Eric Ericsons Kammarkör
Miah Persson, sopran
Fredrik Zetterström, baryton

Brahms Ein Deutsches Requiem

Johannes Brahms och Gävle Symfoniorkester har visat sig vara en lyckad kombination. Gävleorkesterns två senaste cd med musik av Brahms har höjts till skyarna av en enig kritikerkår och på den senaste skivan medverkar även Eric Ericsons Kammarkör där finska YLE bland annat skriver: ”och när man dessutom fått med Eric Ericsons Kammarkör så är jackpotten dubbel!”
Vid Gävle Symfoniorkesters konsert på fredag är både Eric Ericsons Kammarkör och Brahms i fokus när man framför Brahms tyska requiem ”Ein Deutsches Requiem”. Solister vid konserten är sopranen Miah Persson och barytonen Fredrik Zetterström. Leder konserten gör chefdirigent Jaime Martín.

Med sitt Requiem fick Johannes Brahms sitt stora genombrott som kompositör. Idén till ett requiem med tysk text, de sjungs annars på latin, hade börjat gro i honom redan i mitten på 1850-talet. Men det var först när hans egen mor gick bort tio år senare som han återvände till temat. I sitt väldiga requiem uttrycker Brahms sin övertygelse om att döden kan övervinnas och att alla överlevande därför ska känna hopp och förtröstan.

Miah Persson

Miah Persson, bördig från Hälsingland, är en av Sveriges internationellt mest framgångsrika operasångerskor och har sedan debuten som Susanna i Figaros Bröllop framträtt i ledande roller och solopartier i på världens främsta arenor för klassisk musik.
Tidigare i år har hon bl a framträtt i Haydns Skapelsen på festivalen i Verbier samt lagt en ny roll till sin växande operarepertoar; Grevinna i Richard Strauss opera Capriccio vid Garsington Opera i England. Under sommaren 2018 gjorde hon även ett bejublat inhopp på BBC Proms i London i samme tonsättares Vier Letzte Lieder. Närmast efter konserten här i Gävle följer framträdanden som Grevinnan i Figaros bröllop på turné i Japan och Mozarts Zaide på Prinzregententheater i München.

Fredrik Zetterström


Fredrik Zetterström har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus och även vid Brooklyn Academy of Music i New York och Chicago Opera Theater. Bland hans många rollgestaltningar finns Enrico i Donizettis Lucia di Lammermoor, Figaro i Mozarts Barberaren i Sevilla, Amfortas i Wagners Parsifal och Escamillo i Bizets Carmen. Han gjorde nyligen huvudrollen i Kasper Holtens uppmärksammade uppsättning av Verdis Rigoletto på Malmö Opera.


Sedan invigningen 1998 har Gävle Konserthus varit den naturliga arenan i Gävle för Musik, Mat och Möten. Konserter, kongresser, konferenser, event, middagar och föreställningar samsas med Gävles skönaste utsikt. I konserthuset har även Gävle Symfoniorkester, som firade 100 år 2012, sin hemmascen. Chefdirigent för orkestern är den karismatiske, i London boende, spanjoren Jaime Martín.

Related posts