Elektra med Sabina Hogrefe på GöteborgsOperan

Elektra på GöteborgsOperan - applådtack Elektra på GöteborgsOperan - applådtack
Elektra på GöteborgsOperan - applådtack

Elektra på GöteborgsOperan – applådtack

Elektra med Sabina Hogrefe på GöteborgsOperan

Premiär 4.2.2017

Musik: Richard Strauss|Libretto: Hugo von Hofmannsthal

Elektra i Stephen Langridge´s regi blev en spännande sceniskt uppsättning. Egentligen skulle huvudrollen ha sjungits av GO:s egen dramatiska sopran, Annalena Persson, men på grund av sjukdom ersattes Annalena Persson av  sopranen från Lübeck; Sabina Hogrefe, som gjorde en alldeles utmärkt insats som helhet.

Annalena Persson kommer förhoppningsviss tillbaka i följande uppsättningar och då blir det självklart tänkbart med att uppleva uppsättningen ännu en gång.

Elektra blev som vanligt en starkt omtumlande musikalisk och vokal upplevelse av bästa märke. Scenografiskt var det en mycket stark elegant och dramatisk upplevelse. Föreställningen kännetecknades av  dansare i frack och en i övrigt eleganta kläder som  jag inte känner igen från tidigare uppsättningar, men det blev en mycket fin operaupplevelse, dock med mindre anmärkningar i marginalen.

Det sjöngs och agerades mycket bra på alla håll och kanter, men mest imponerades jag av Caroline Sandgren som Elektras syster Chrysothemis som till varje pris ville glömma det förflutna och bara gå vidare med sitt liv.

Katarina Karneus  som Klytaimnestra och som tillsammans med sin älskare Aigisthos mördade sin make gjorde en stark vokal och scenisk insats, som jag visserligen är bortskämd med, men ändå en starkare och mer trogen insats än jag brukar upptäcka.

Det blev i denna uppsättning också synligt och mycket trovärdigt förklarat Klytaimnestra´s vrede  och orsaken till detta, nämligen att Agamemnon offrade deras dotter Ifigenia.

Bland de manliga partierna imponeras jag framförallt av Daniel Hällströms starka insats som Orestes, Elektras bror, som återvänder till Mykene med en enda uppgift att hämnas sin faders död genom att mörda sin mor och hennes älskare.

Tenoren Tomas Lind gör en fin insats som älskaren som återkommer till slottet efter en glad kväll på stan eller kanske tillsammans med likasinnade.

Övriga solister därav debuterande Åsa Thyllman och Matilda Paulsson gör utmärkta insatser precis som övriga solister och dansare.

För min personliga del är det GöteborgsOperans Orkesterinsats, under ledning av husfavoriten Olof Henzold, som ändå lämnar kvar föreställningens mest positiva intryck. Efter varje gång jag upplever just Elektra uppfattar jag helt nya aspekter av musiken, som ju är mycket expressiv och omtumlande samtidigt som den innehåller magiskt vackra avsnitt.

Om du bara tänker göra ett besök på GöteborgsOperan i vår så skulle jag absolut rekommendera dig att se Elektra!

Produktionsteam

Dirigent: Olaf Henzold

Regi: Stephen Langridge

Scenografi och kostymdesign: Conor Murphy

Ljusdesign: Lucy Carter

Koreografi: Fotis Nikolaou

Medverkande

Klytaimnestra: Katarina Karnéus

Elektra: Sabina Hogrefe

Chrysothemis: Carolina Sandgren

Aigisthos: Tomas Lind

Orestes: Daniel Hällström

Uppfostraren: Mats Almgren

Den förtrogna: Matilda Paulsson

Släpbärerskan: Åsa Thyllman

En ung tjänare: Markus Pettersson

En gammal tjänare: Peter Loguin

Första tjänarinnan: Mari Lindbäck

Andra tjänarinnan: Emelie  Kroon

Fjärde tjänarinnan: Frida Engström

Femte tjänarinnan: Mia Karlsson

Stumma roller: Agamemnon. Charlie Keeling Iphigenia: Klara Nilsson

Dansare: Lukasz Przytarski, Felix Skalberg,Florian Teatiu, Sara Wikström

Recensioner

Per Feltzin i Kulturnytt

Bo Löfvendahl i SvD

Lennart Bromander i Aftonbladet

Lars Sjöberg i Expressen

 

 

swish