Elektra med Sabina Hogrefe på GöteborgsOperan

Daniel Hällström (Orestes), Sabine Hogrefe (Elektra) - foto: Mats Bäcker Daniel Hällström (Orestes), Sabine Hogrefe (Elektra) - foto: Mats Bäcker

Elektra i Stephen Langridge´s regi blev en spännande sceniskt uppsättning. Egentligen skulle huvudrollen ha sjungits av GO:s egen dramatiska sopran, Annalena Persson, men på grund av sjukdom ersattes Annalena Persson av  sopranen från Lübeck; Sabina Hogrefe, som gjorde en alldeles utmärkt insats som helhet.

Annalena Persson kommer förhoppningsviss tillbaka i följande uppsättningar och då blir det självklart tänkbart med att uppleva uppsättningen ännu en gång.

Elektra blev som vanligt en starkt omtumlande musikalisk och vokal upplevelse av bästa märke. Scenografiskt var det en mycket stark elegant och dramatisk upplevelse. Föreställningen kännetecknades av  dansare i frack och en i övrigt eleganta kläder som  jag inte känner igen från tidigare uppsättningar, men det blev en mycket fin operaupplevelse, dock med mindre anmärkningar i marginalen.

Det sjöngs och agerades mycket bra på alla håll och kanter, men mest imponerades jag av Caroline Sandgren som Elektras syster Chrysothemis som till varje pris ville glömma det förflutna och bara gå vidare med sitt liv.

Katarina Karneus  som Klytaimnestra och som tillsammans med sin älskare Aigisthos mördade sin make gjorde en stark vokal och scenisk insats, som jag visserligen är bortskämd med, men ändå en starkare och mer trogen insats än jag brukar upptäcka.

Det blev i denna uppsättning också synligt och mycket trovärdigt förklarat Klytaimnestra´s vrede  och orsaken till detta, nämligen att Agamemnon offrade deras dotter Ifigenia.

Bland de manliga partierna imponeras jag framförallt av Daniel Hällströms starka insats som Orestes, Elektras bror, som återvänder till Mykene med en enda uppgift att hämnas sin faders död genom att mörda sin mor och hennes älskare.

Tenoren Tomas Lind gör en fin insats som älskaren som återkommer till slottet efter en glad kväll på stan eller kanske tillsammans med likasinnade.

Övriga solister därav debuterande Åsa Thyllman och Matilda Paulsson gör utmärkta insatser precis som övriga solister och dansare.

För min personliga del är det GöteborgsOperans Orkesterinsats, under ledning av husfavoriten Olof Henzold, som ändå lämnar kvar föreställningens mest positiva intryck. Efter varje gång jag upplever just Elektra uppfattar jag helt nya aspekter av musiken, som ju är mycket expressiv och omtumlande samtidigt som den innehåller magiskt vackra avsnitt.

Om du bara tänker göra ett besök på GöteborgsOperan i vår så skulle jag absolut rekommendera dig att se Elektra!

Om föreställningen

Premiär 4.2.2017

Upphovspersoner

Musik: Richard Strauss|Libretto: Hugo von Hofmannsthal

Kreativt team

Dirigent: Olaf Henzold
Regi: Stephen Langridge
Scenografi och kostymdesign: Conor Murphy
Ljusdesign: Lucy Carter
Koreografi: Fotis Nikolaou

Medverkande

Klytaimnestra: Katarina Karnéus
Elektra: Sabina Hogrefe
Chrysothemis: Carolina Sandgren
Aigisthos: Tomas Lind
Orestes: Daniel Hällström
Uppfostraren: Mats Almgren
Den förtrogna: Matilda Paulsson
Släpbärerskan: Åsa Thyllman
En ung tjänare: Markus Pettersson
En gammal tjänare: Peter Loguin
Första tjänarinnan: Mari Lindbäck
Andra tjänarinnan: Emelie  Kroon
Fjärde tjänarinnan: Frida Engström
Femte tjänarinnan: Mia Karlsson
Stumma roller: Agamemnon. Charlie Keeling Iphigenia: Klara Nilsson
Dansare: Lukasz Przytarski, Felix Skalberg,Florian Teatiu, Sara Wikström

Läs mer