Elektra på Kungliga Operan

Elektra at Royal Opera in Stockholm - synopsis

Elektra är en tysk opera i en akt med musik av Richard Strauss. Librettot skrevs av Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles tragedi med samma namn. Liksom operan Salome tillhör Elektra ett av Strauss tidiga operaverk. En 111 man stark orkester och ett för den tiden djärvt dissonant, starkt expressivt tonspråk. Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna, med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. Operan har en starkt psykologiserande underton i den freudianska skolan. Idag är verket en uppvisningsplattform för dramatiska sopraner i den tyngre klassen.

Förhistoria

Elektra, dotter till kung Agamemnon, vill hämnas sin fars död. Efter sin hemkomst från trojanska kriget har denne mördats av sin hustru Klytaimnestra och hennes älskare Aigisthos. Klytaimnestra försvarar dådet med att Agamemnon på väg ut i kriget offrade deras äldsta dotter, Ifigenia, för att få god vind. Elektra väntar på att en dag kunna hämnas och att hennes bror Orestes, som skickats bort för att uppfostras på annat håll, ska komma hem och hjälpa henne.

I Kungapalatset i Mykene

Klytaimnestras tjänarinnor talar om Elektra. De tycker hon beter sig skrämmande och farligt. Den yngsta av dem försvarar Elektra och de andra slår henne. Elektra blir ensam. Hon minns sin far, återupplever mordet och föreställer sig riterna med dans och blodsoffer när fadern en gång blir hämnad.

Hennes yngre syster Chrysothemis varnar henne för modern som vill låta kasta Elektra i fängelse. Chrysothemis står inte ut med det instängda livet i palatset längre.Hon vill vara människa och kvinna. Larm inifrån huset förkunnar Klytaimnestras ankomst. Elektra vill tala med henne.

Klytaimnestra plågas av drömmar. Hon ber Elektra om råd. Klytaimnestras förtrogna varnar henne för dottern. Elektra, förställer sig först och talar vänligt med modern. Till sist tappar hon behärskningen och förklarar att det enda botemedlet mot ångestdrömmarna är Klytaimnestras död. Då viskar någon ett budskap till Klytaimnestra. Hennes dödsångest förvandlas till triumf.

Chrysothemis kommer tillbaka och berättar att två främlingar kommit med budet att Orestes är död. Elektra kan först inte tro det. En tjänare ger sig iväg för att framföra nyheten till Aigisthos. Elektra inser att hon själv måste fullborda hämnden och försöker övertyga systern att tillsammans med henne samma natt döda Klytaimnestra och Aigisthos. Men hon lyckas inte bryta Chrysothemis motstånd. Elektra har gömt undan yxan som hennes fader mördats med. Nu hämtar hon den.

Kort därpå kommer en främling. Han berättar om Orestes död – men det är Orestes själv. Syskonen känner igen varandra; han har kommit till Mykene för att hämnas sin faders död. Orestes följeslagare påminner om att Klytaimnestra väntar dem i palatset. Orestes går in. Elektra följer andlöst händelserna utifrån. Man hör Klytaimnestras dödsskrik.

Agisthos kommer och möter Elektra utanför palatsets port. Elektras skrämmande uppsyn och oväntade vänlighet gör honom rädd. På väg in mördas han av Orestes.

Chrysothemis berättar glädjestrålande om striden mellan Aigisthos vänner och dem som slutit sig till Orestes. Brodern har segrat. Elektra har uppnått sitt mål i livet.Hämnden har utkrävts. Hon börjar sin rituella dans och sjunker död till marken.

Upphovspersoner

Musik: Richard Strauss|Text: Hugo von Hofmannsthal

Libretto