Elektra på Norrlandsoperan

Elektra på Norrlandsoperan - synopsis Elektra på Norrlandsoperan - synopsis

Elektra är en tysk opera i en akt med musik av Richard Strauss. Librettot skrevs av Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles tragedi med samma namn. Liksom operan Salome tillhör Elektra ett av Strauss tidiga operaverk. En 111 man stark orkester och ett för den tiden djärvt dissonant, starkt expressivt tonspråk. Rollen som Elektra räknas till de allra mest krävande sopranrollerna, med ett register på över två oktaver och där Elektra är inne på scenen under nästan hela föreställningens drygt två timmar långa akt. Operan har en starkt psykologiserande underton i den freudianska skolan. Idag är verket en uppvisningsplattform för dramatiska sopraner i den tyngre klassen.

Prolog

Detta har hänt: Kungen Agamemnon har offrat sin yngsta dotter Ifigenia till en av gudarna för att få vind i seglen när han beger sig ut i krig i Troja. När han återvänder därifrån blir han mördad av sin fru Klytaimnestra och dennas älskare Aigisthos. Efteråt blir Klytaimnestra ängslig. Tänk om något av hennes tre återstående barn, Elektra, Krysotemis eller Orestes, vill hämnas sin fars död?

Nu börjar det.

Fem tjänare städar palatsgården och skvallrar om hur lynnig och oberäknelig Elektra har blivit sedan mordet på hennes far. Snart dyker hon upp på platsen och slänger några förolämpningar efter tjänarna. När hon blivit ensam ber Elektra en bön till sin far och svär på att hon ska hämnas hans död. Det var hit, till palatsgården, som hennes mamma och Aigisthos drog ut Agamemnons livlösa kropp när de hade mördat honom i badet.

Elektras yngre syster Krysotemis dyker upp och avbryter Elektra och ber henne släppa sin hämndlystnad. Kan de inte bara leva lyckliga och normala liv? De båda flickorna rycker till när de hör deras mor närma sig. Systern lämnar snabbt platsen, men Elektra blir stående.

Systern Krysotemis kommer tillbaka med hemska nyheter: Orestes är död. Elektra kräver nu att Krysotemis ska hjälpa henne döda modern och dennas älskare Aigisthos, men Krysotemis vill inte gå med på det och springer därifrån. Lämnad ensam på palatsgården börjar Elektra frenetiskt att gräva i jorden efter den yxa som användes till att mörda hennes far. Medan hon gräver kommer en främling fram och frågar efter Klytaimnestra och Aigisthos. Han berättar för Elektra att han kommer med nyheten om Orestes död. När Elektra presenterar sig för främlingen, viskar han till henne att Orestes faktiskt lever.

Klytaimnestra, skakig av paranoia, ber Elektra om hjälp. Hon vill blidka gudarna med ett eget offer, för att få ro. Elektra säger åt henne att offra en syndig kvinna. När Klytaimnestra ber henne ge ett namn på en sådan, utbrister Elektra: ”Klytaimnestra!” Sedan bedyrar Elektra att hon och brodern Orestes ska döda modern.

Elektra, överrumplad av känslor, börjar förklara för främlingen var han kan hitta hennes mor. Han avbryter henne och undrar retsamt om Elektra inte känner igen sin egen bror. Hon kastar sig om hans hals. Bror och syster är lyckligt återförenade.

Klytaimnestra ropar efter Orestes sedan tjänarna underrättat henne om hans ankomst. Orestes går in och kvar står Elektra och väntar. När ett skrik hörs där inifrån, ler hon lyckligt. Orestes har dödat deras mor. Aigisthos rusar in på till gården och Elektra visar honom in till palatset, till hans avrättning.

Elektras kamp är över. Hon tackar gudarna och kastar sig in i en förryckt dans.