Elfrida Andrées Fritiofs saga på GöteborgsOperan

Foto: GöteborgsOperan

GöteborgsOperan firar internationella kvinnodagen med att uruppföra en opera av två betydelsefulla konstnärer: tonsättaren Elfrida Andrée och författaren Selma Lagerlöf. 125 år efter att den skrevs framförs Fritiofs saga äntligen i sin helhet – och efter stort förhandsintresse är biljetterna slut sedan länge.

I den fornnordiska kärlekshistorien möter vi vikingahjälten Fritiof den djärve och konungadottern Ingeborg, vars relation leder till politiska strider, gudsvrede, förvisning och försoning.

Elfrida Andrée var, bland mycket annat, dirigent, körledare och Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist (i Göteborgs domkyrka). När det år 1894 utlystes en tävling för att få fram en nyskriven opera till invigningen av Kungliga Operan i Stockholm skickade hon in ett bidrag. Texten var skriven av Selma Lagerlöf, som hade byggt historien på Esaias Tegnérs epos Frithiofs saga.

Andrées bidrag valdes inte ut (det gjorde för övrigt inget av de inskickade partituren) och hon sammanställde därför en ofta spelad Fritiof-svit för orkester. Först 2013 spelade Wermland Opera ett timslångt utdrag ur operan. Men det är först på GöteborgsOperan den 8 mars, som denna senromantiska opera framförs i sin helhet. På så sätt en urpremiär.

Operan ges i konsertform med fullt fokus på sång och musik. Dirigent är Folkoperans musikaliska ledare Marit Strindlund. Rollen som Fritiof görs av Markus Pettersson och Ingeborg görs av Julia Sporsén.

Samma dag som konserten, kl 17.30 i GöteborgsOperans foajé, hålls också samtalet “Ett ospelat mästerverk väcks ur glömskan”. Medverkande: Eva Öhrström, musikvetare och författare som har skrivit en bok om Elfrida Andrée, Lisbeth Stenberg, litteraturvetare och bland annat expert på Selma Lagerlöf, Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare med särskild inriktning på kvinnliga författare och deras villkor historiskt och Rut Pergament, pianist och instuderare på Fritiofs saga. Samtalsledare: Göran Gademan, dramaturg. OBS, det krävs biljett till föreställningen för att närvara på samtalet.

Mer om föreställningen, team och medverkande

Fritiofs saga gästspelas även på Kulturhuset Spira i Jönköping den 15 mars

FÖRESTÄLLNINGSFAKTA

Opera i fyra akter av Elfrida Andrée (1841–1929). Libretto Selma Lagerlöf efter Esaias Tegnérs diktepos. Sjungs på svenska med textmaskin. Direktsänds i Sveriges Radio. Speltid: 2 timmar 55 minuter, inkl. 30 min paus.