Elin Rombo hovsångerska sopran

Elin Rombo hovsångerska sopran

Elin Rombo fick sin utbildning vid Brandon University Queen Elisabeth II i Canada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003.Under sommaren 2009 gjorde Elin Rombo sin debut vid festspelen i Salzburg i den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore under ledning av Ingo Metzmacher.

Elin Rombo hovsångerska sopran

Säsongen innefattade även den unga Batseba vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Batseba på Kungliga Operan; en rolltokning som hyllades av en enig kritikerkår. Elin Rombo sjöng även Zerlina i Don Giovanni vid Matteifestivalen i Luleå med Mahler Chamber Orchestra och Daniel Harding och Timante i Floridante i vid Händelfestivalen i Halle.

Säsongen 2009/2010 innefattar Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan Susanna i Figaros Bröllop på Kungliga Operan, samt Brahms Ein deutsches Requeim med Chicago Symphony Orchestra under ledning av Riccardo Muti.

Studietid

Under sin studietid debuterade Elin Rombo på Kungliga Operan i Stockholm i rollen som Christa i Janaceks Fallet Makropoulus. Efter sin examen sjöng hon den kvinnliga huvudrollen, Ingrid, i Lars-Åke Franke-Bloms nyskrivna En Herrgårdssägen på Värmlandsoperan och Euridice i Orfeus i underjorden på Folkoperan.

Under säsongen 2005/2006 var Elin Rombo knuten till Kungliga Operan i Stockholm där hon sjöng Barbarina i Le nozze di Figaro, Första Damen i Trollflöjten och Frasquita i Carmen. Hon har sjungit ett flertal roller på operan i Frankfurt, bland andra Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Musetta i La Bohème, Pamina i Trollflöjten, Corinna i Resan till Reims och Zerlina.

Som konsertsångerska framträder Elin Rombo i verk som Mozarts Requiem och c-mollmässa, Händels Messias och Bachs Matteuspassion. Hösten 2007 innefattade en konsertturné med Musica Vitae och Peter Manning, samt Des Knaben Wunderhorn såväl som Faurés Requiem med Malmö Symfoniorkester. Nyligen presenterade hon sig för en bredare publik genom framträdanden i SVT; dels i Tillsammans för Världens Barn och dels i Förklädd gud.

Stipendier

Elin Rombo har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadottestipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. Sommaren 2004 deltog hon i en master class i Aix-en-Provence för Dame Gwyneth Jones och Margreet Honig. Under våren 2006 var hon en av tre finalister i Solistpriset.

Hovsångerska

Elin Rombo har utsetts av Kungen till hovsångerska per 1/11 2013

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Figaros bröllopSusannaKungliga Operan Stockholm28.9.2010
BatsebaBatseba som ungKungliga Operan Stockholm13.12.2008
KarmelitsystrarnaBlanche de la ForceDen Kongelige Opera i Köpenhamn22.10.2011
KärleksdryckenAdinaGöteborgsOperan
Spar DameHermannDen Kongelige Opera i Köpenhamn
Don GiovanniDonna ElviraKungliga Operan Stockholm15.3.2014
Written on SkinAgnèsKungliga Operan Stockholm24.1.2015
RosenkavaljerenSophieKungliga Operan Stockholm26.9.2015
Cosi fan tutteFiordiligiKungliga Operan Stockholm5.5.2016
Glada ÄnkanHanna GlawariKungliga Operan Stockholm23.1.2017
Kung RogerKungliga Operan Stockholm16.3.2019
CandideCunigundeKungliga Operan Stockholm25.1.2020

Läs mer