Elisabet Einarsdottir OVIS-rösten 2018

Elisabet Einarsdottir OVIS-rösten 2018 Från vänster: Theodor Uggla,Valentin Lundin,Elin Eriksson, Amanda Larsson, Johan Olsson, Joakim Larsson, Julia Ojansivu och Elisabet Einarsdottir

Elisabet Einarsdottir OVIS-rösten 2018: I går kväll genomfördes den traditionella sångtävlingen – OVIS-rösten med åtta väl kvalificerade deltagare. Redan i söndags genomfördes en första genomgång och av sexton deltagare gick åtta vidare till finalomgången.

Elisabet Einarsdottir OVIS-rösten 2018

Det var på flera sätt en lite ovanlig sångtävling dels för jämnheten bland deltagarna dels för den speciella blandningen av arior från kända och mindre kända verk. Varje deltagare sjöng två olika arior oftast en välkänd aria men också  en mindre känd för att inte skriva helt okänd.

Det speciella med årets tävling var att flera sångare gjorde ett mycket gott framförande och intryck i en av sina arior medan den andra arian lämnade mig tämligen oberörd. Det handlar kanske om nervositet, sångteknik eller att jag som publik är för kritisk och kanske är lite orättvis? Tre sångare utmärkte sig storligen och efter att sångarna hade sjungit var sin aria hade jag dessa tre som favoriter och två av dem vann Juryns respektive Publikens pris.

Amanda Larsson gjorde en utomordentlig tolkning och genomförandet av Granados, aria från Goyescas : ”Por qué entre sombras el ruisenor”. Som andra aria hade hon valt Mikaelas aria från Carmen ”Je dis que rien ne m´´epouvante” vilken hon genomförde väl, men inte riktigt med den värme som arian kräver. Tenoren Valentin Lundin senast utbildad i Wien framförde ”Kuda, Kuda,Kuda vi udalilis” Lenskijs välkända och stora aria från Tjajkovskijs Eugen Onegin. Ett utmärkt val och ett mycket gott framförande som inte lämnade mycket i övrigt att önska. För den insatsen och tillsammans med Lehárs ”Dein ist mein ganzes Hertz!” vann han både publikens gunst och Publikpriset!

Juryns pris gick till Elisabet Einarsdottir för Gildas aria ”Caro nome che il mio cor”, men kanske mest för Konstanzes aria ” Martern aller Arten” från Mozarts  sångspel Enleveringen ur seraljen. Båda ariorna kräver mycket av sångaren och det genomförde hon mycket bra med  känsla, dramatik och koloraturerna på plats.

Till sist önskar redaktören alla sångare lycka till med sin karriär i operans värld!

Läs mer

Operalogg