Elisabeth Linton regissör född 1973

Elisabeth Linton regissör född 1973 Elisabeth Linton - regissör

Hon är född 1973 i Göteborg och utbildad regissör på Statens Teaterskole i Köpenhamn, i samarbete med OperaAkademiet och Det Kongelige Danska Musikkonservatorium. Både innan, parallellt och efter sin utbildning har hon varit verksam som regiassistent, bl a för David Radok och Kasper Holten, och för Lars von Trier under förberedelserna av hans arbete med Des Ring der Nibelungen i Bayreuth. Hon tog examen 2001 med Mozarts Don Giovanni och har sedan dess regisserat opera och teater i Danmark, Sverige och Tyskland.

Elisabeth Linton regissör född 1973

Bland hennes uppsättningar kan nämnas urpremiären av Bent Sörensens Under Himlen på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Tosca på Teater Hedeland, Hans Gefors Skuggspel som uppfördes både på Malmö Opera och Theater Lubeck samt den kritikerrosade uppsättningen av Evita på Aalborg Teater. På Den Jyske Opera har hon regisserat bl a Eugen Onegin, för vilken hon mottog Reumerts talangpris 2003 (danska scenkonstens pris) och urpremiären 2006 av Nils Martinsens opera Skriftestolen, för vilken hon fick en Reumert för ”årets opera”, samt Gounods Faust.

Bland iscensättningar 2007 är Den flygande holländaren på Norrlands­Operan och Saul på Vadstena-Akademien. Hon har hon gjort en operakortfilm för SVT:s program Hotel Opera. Har haft regiuppdrag med  Spring Awakening på Aalborg Teater och De tre musketörerna på Det Kongelige Teater.Elisabeth Linton har  stått för regi till Den Ny Opera i Esbjerg´s uppsättning av G F Händels Xerxes (2011) och Tosca med DJO 2013.

Elisabeth Linton undervisar även på OperaAkademiet och Statens Teaterskole i Köpenhamn.

Läs mer