Elskovsdrikken med DJO på Gamle Scene

Robin Kim (Nemorino), Lina Johnson (Adina), Jens Søndergaard (Belcore), Den Jyske Operas Kor Fotograf: Kåre Viemose

Elskovsdrikken med DJO på Gamle Scene Den Jyske Opera i Aarhus heter på engelska The Danish National Opera och det är rätt eftersom de turnerar Danmark runt varje år på hösten och våren.De ger de i augusti varje år en uppsättning i Musikhuset i Aarhus och det är uppsättningar som jag vanligtvis inte missar!

Sedan många år tillbaka brukar jag också se DJO:s föreställningar på Gamle scene i Köpenhamn. Det brukar bli intressanta och ibland utmärkta upplevelser även om det numera är ganska obekvämt att sitta på Gamle scene åtminstone där jag får anvisad plats.

I år satsar man på Donizettis Kärleksdrycken som på danska heter Elskovsdrikken och det är nu inte första gången som det satsas på Kärleksdrycken. Regissör är Harry Fehr med ett förflutet på Royal Operahouse i London och han har förlagt den ursprungliga 1830-års italienska by till en modern shopping-galleria i Milano.

Det fungerar det också, men det hade den ursprungliga miljön säkert också gjort. Jag har lite svårt att förstå varför det inte är möjligt att hålla sig till den av kompositör/librettist ursprungliga tänkta miljön. Jag går på operaföreställningar för jag gillar musiken och njuter av att lyssna på klassiskt skolade röster. Att utrusta sångarna med  I-phones och I-pads känns egentligen som helt onödigt!

Musikaliskt och vokalt blev det en utmärkt upplevelse även om första akten kändes lång som ett ösregn i november. Det lät bra om orkestern och Per Otto Johansson gjorde ett utmärkt jobb,men också fina insatser av musikerna.

Efter paus blev det mera fart i föreställningen och det kändes mycket bättre än i första akten. Det handlar naturligtvis också om att jag gillar musiken bättre i andra akten

Adina sjöngs av den norska koloratursopranen Lina Johnson, Belcore sjöngs av Jens Söndergaard och Dulcamara sjöngs av den ukrainske basen, Pavlo Balakin, som dock är utbildad i Estland. Giannetta sjöngs av Frederikke Kampmann, en sopran som jag har hört talas och gärna vill höra mer av.Det blev en mycket fin och njutbar upplevelse både sceniskt och vokalt, men jag uppskattar också Den Jyske Operas körinsatser!

Robin Kim gestaltade Nemorino och det var första gången jag lyssnade på denne unge tenor och honom vill jag gärna höra mer av i framtiden. Hans eminenta tolkning av Una furtiva lagrima lämnar inget i övrigt att önska och hans framförande räknar som en av föreställningens höjdpunkter.

Allt som allt blev det en trevlig kväll med lättlyssnad musik och utmärkta insatser av korister och solister och Copenhagen Phil under ledning av den dynamiske dirigenten Per Otto Johansson!

Om föreställningen

Sett föreställningen på Det Kongelige Teater Gamle Scene 14.11.2017

upphovspersoner

Musik: Gaetano Donizetti|Libretto: Felice Romani

Kreativt team

Dirigent: Per-Otto Johansson
Regi: Harry Fehr
Scenografi och kostymer: Yannis Thavoris
Ljusdesign: John Bishop

Medverkande

Lina Johnsson, Frederikke Kampmann, Robin Kim, Jens Söndergaard, Pavla Balakin, Den Jyske Operas kör, Copenhagen Phil|

Läs mer