En alldeles särskild dag på Helsingborgs Stadsteater

Fotograf: Emmalisa Pauly

En alldeles särskild dag är en vacker och omtumlande berättelse om ett oväntat och innerligt möte mellan två människor. Den 2 mars är det premiär för den nyskrivna musikalen, baserad på Ettore Scolas hyllade genombrottsfilm från 1977. 

Det är en historia om vad ett möte kan göra med oss. När vi hamnar i ett tillfälle i livet när ögonen öppnas och vi förändras som människor, säger Annika Kofoed, föreställningens regissör.

I centrum står hemmafrun Antonietta (Anki Albertsson) som utåt sett lever det perfekta livet med man och många barn mitt i Rom. Året är 1938 och nationalismen präglar allt större delar av Europa. Berättelsen tar avstamp i dagen när Adolf Hitler besöker Benito Mussolini i det fascistiska Italien och folk samlas på Roms gator för att fira. Det är en historiskt viktig händelse som alla vill uppleva på plats. Men Antonietta, som älskar Mussolini, kan inte vara med. Det kan inte heller hennes granne Gabriele (Stefan Clarin), tidigare firad radiojournalist som nu bannlysts eftersom han är antifascist och homosexuell.

Av en slump träffas de båda och i humanisten Gabrieles närhet blir Antonietta smärtsamt medveten om sin ensamma och kärlekslösa vardag. Trots att de är varandras motsatser öppnar deras möte en helt ny värld.

Det är en viktig berättelse just nu när man ser vad som händer runt om i Europa, de här ultranationalistiska strömningarna som kan skapa väldigt totalitära samhällen och vad det gör med människorna, säger Annika Kofoed.

Annika Kofoeds regisserar uruppförandet och har även bearbetat manuset. Bim Wikström står för sångtexterna och musiken är skriven av tonsättaren P-O Nilsson som också är turnéns kapellmästare. Annika Kofoed har tidigare regisserat egna dramatiseringarna till Martin Andersen Nexøs Pelle Erövraren (2014) och Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa (2012) på Helsingborg stadsteater, båda med musik av P-O Nilsson och libretto av Bim Wikström.

Föreställningen sätts upp i samarbete med Malmö Opera.

Spelas på Storan 2 mars – 18 maj 2019 samt på turné. Turnéplan

I rollerna: Anki Albertsson, Sophie Binder, Axel Birgander, Evamaria Björk, Tobias Borvin, Stefan Clarin, Torun Grandin, Aron Jalamo, Ludwig Olrog, Filip Modig, Åsa Sjöblom, Vilhelm Widjer, Joel Wisti.

Kapellmästare: P-O Nilsson
Violin: Stina Jansson
Klarinett/sax: Natalie Eriksson
Slagverk: Peter Fältskog
Elbas: Maciej Szymczynski

Översättning: Tomas Kinding
Libretto: Bim Wikström
Komposition: PO Nilsson
Regi och bearbetning: Annika Kofoed
Scenografi: Karin Lind
Kostym och mask: Anna Ardelius
Koreografi: Gunilla Olsson Karlsson
Ljusdesign: William Wenner
Ljuddesign: Ådi Lindborg

Musikalen är baserad på Ettore Scolas film Una giornata particolare 1977 skriven av Ettore Scola, Maurizio Costanzo, Ruggero Maccari och bearbetad till pjäs av Gigliola Fantoni.

Föreställningens längd: 2h och 15 min

OM

Helsingborgs stadsteater invigdes 1921 och är en av Sveriges äldsta stadsteatrar. Målsättningen är att vara en av regionens ledande kulturinstitutioner med en bred, kvalitativ och angelägen repertoar som speglar vår samtid och mångfald. Helsingborgs stadsteater är en del av Helsingborg Arena & Scen AB.
www.helsingborgsstadsteater.se