En Carmen som aldrig lyfte – Björn Ekbloms recension

En Carmen som aldrig lyfte - Björn Ekbloms recension

Jag hade igår kväll bänkat mig tillsammans med drygt 150 andra operaälskare på Folkan i Lidköping, för att för tredje gången avnjuta Richard Eyres produktion av Carmen från Metropolitan. Det är sällan jag går därifrån besviken, men det gjorde jag igår. Det var en föreställning, som gick på tomgång långa stycken och där många av sångarinsatserna inte alls kom upp till den nivå, som man har rätt att önska från en stor världsscen.

En Carmen som aldrig lyfte – Björn Ekbloms recension

Den enda sångare som höll måttet i mina öron var Alexandra Kurzak som den försmådda fästmön Micaëla.

I övrigt kändes det som fel sångare i samtliga roller. Hennes privata äkta man Roberto Alagna är inte min favorittenor och han stärkte inte sina aktier igår. Han har svårt att pricka tonerna och glider gärna in på dem.

Den franska mezzon Clémentine Margain i titelrollen har styrkan och tonsäkerheten, men hon lyckade störa sin Habanera rejält, med en oskön andningsteknik.

Ryske barytonen Alexander Vinogradov kändes som ett helt felaktigt rollval. En röst, som inte hade den machoklang man kan begära av en matador och en mer osäker än självsäker rollgestaltning gjorde honom inte trovärdig som en tuff folkidol.

Men visst hade även denna föreställning ljuspunkter. Ensemblesångerna och körerna kändes befriande. Smugglarkvintetten var nog föreställningens vokala höjdpunkt. Men även den charmiga barnkören gjorde bra ifrån sig.

Met förfogar kanske över operavärldens bästa orkester och den nästan övertydlige dirigenten Louis Langrée lockade också ut det bästa ur den. Däremot slirade samspelet mellan sångare och orkester några gånger särskilt tydligt i Toreadorarian. Svårt att veta om det var sångarens eller dirigentens fel.

Något annat som förtjänas att lyftas fram är de fina dansnummer som finns. Både koreografin till den s.k. zigenarkören i början av akt II och de danser som framfördes till de olika akternas förspel var mycket njutbara att skåda.

Men sammantaget får betyget bli ett gammaldags B?. Bättre kan ni på Metropolitan, det vet jag.

BJÖRN EKBLOM