En midsommarnattsdröm 1960 synopsis

En midsommarnattsdröm 1960 synopsis

En midsommarnattsdröm. Britten ordnade rollgestalterna och instrumenten enligt en noggrant uppgjord klangplan. De båda kärleksparen erhöll de konventionella röstlägen sopran och tenor respektive mezzosopran och baryton (med ackompanjemang av träblåsinstrument och stråkar).

En midsommarnattsdröm 1960 synopsis

De övernaturliga varelserna rör sig alla i högre register: älvorna är gossopraner och Titania, älvdrottningen, är koloratursopran (med ackompanjemang av harpor, cembalo, celesta och slagverk). Hantverkarna återfinns däremot (motsvarande deras sociala status) i de lägre registren med ackompanjemang av bleckblåsinstrument och fagott.

I övergången från skogen till hovet (akt III) finns teman som är baserade på tolvtonsserier, även mellanspelet som bygger på ett jaktmotiv. Den stämningsfulla sömnmusiken som inleder operan är baserad på fyra enkla ackord ur en tolvtonsserie som efter hand utvecklas och varieras. Natt-temat för tankarna till Brittens Nocturne för tenorstämma och orkester från 1958, som avslutas med en sonett av Shakespeare. Musiken består av en serie glissandoackord, som ska symbolisera skogens vaknande. Ackorden häver och sjunker som en andhämtning eller en flämtning

Akt I

Alfernas värld är i uppror därför att deras kung Oberon har blivit osams med sin hustru Titania. Oberon ber Puck skaffa en trollblomma vars saft skall få Titania att förälska sig i den förste hon möter. Kärleksparet Hermia och Lysander flyr ut i skogen. Hennes far vill nämligen gifta bort henne med Demetrius, som Helena älskar till vansinne. Oberon vill gripa in och ger Puck order om att hälla saften i ögonen på Demetrius.

Då Hermia och Lysander lägger sig till vila i skogen tar Puck miste och råkar ge Lysander den magiska saften. När han slår upp ögonen står Helena framför honom. Han lämnar genast den sovande Hermia och följer efter Helena, som inte vill veta av honom. Sedan alferna har vyssjat Titania till sömns lyckas Oberon drypa saften i hennes ögon.

Akt II

En skara hantverkare har kommit ut i skogen för att repetera tragedin om Pyramus och Tisbe som de ämnar uppföra vid Theseus och Hippolytes bröllop. Puck roar sig med att förvandla Bottoms huvud till ett åsnehuvud, och de andra flyr förskräckta. Då Titania vaknar får hon syn på Bottom och förälskar sig genast i den besynnerliga varelsen.

Oberon får klart för sig att Puck har förtrollat Lysander istället för Demetrius och vill rätta till felet,men nu har Helena två beundrare som vill duellera, och flickorna råkar i handgemäng. Oberon inser vilka följder hans och Titanias osämja har fått och ger Puck order att ställa alla misstagen till rätta.

Akt III

Puck lockar de älskande paren till den plats där de träffades första gången och söver dem så att han kan häva förtrollningen. Oberon grips av medlidande med Titania och häver förtrollningen också över henne. Hon vaknar och ser till sin förskräckelse åsnehuvudet bredvid sig, men Puck ordnar så att Bottom får tillbaka sitt eget huvud. Då de båda älskande paren vaknar tror de att de har drömt alla förvecklingarna och drar tillbaka till Athén.

Där firar Theseus och Hippolyte sitt bröllop, och även Hermia och Lysander, Helena och Demetrius kommer och ber om lov att gifta sig. Fursteparet får en lista över tänkbar underhållning och väljer hantverkarnas pjäs, som uppförs med stor framgång. Till sist kommer alfparet och glädjer sig tillsammans med alla de andra lyckliga paren. Puck ber publiken att inte bedöma kvällens underhållning alltför strängt.

IN ENGLISH

Teseus, hertig av Aten, planerar bröllop med amasonernas drottning Hippolyta. Hermias far har bestämt att hon skall gifta sig med Demetrius men hon älskar Lysander som också älskar henne. Demetrius å sin sida har övergett Helena. Som underhållning på bröllopen repeterar en grupp hantverkare en pjäs. I skogen grälar älvkungen Oberon med älvdrottningen Titania. Han droppar en kärleksört i hennes ögon när hon sover, så att hon skall förälska sig i den förste hon ser när hon vaknar.

Det råkar bli Botten vävare som Puck försett med ett åsnehuvud. Ungdomarna jagar varandra i skogen. Puck droppar blomsaften i Lysanders och Demetrius ögon. När de vaknar blir båda blixtkära i den tidigare ratade Helena. Ordningen återställs dock och vid hertigens bröllop vigs också Hermia med Lysander och Helena med Demetrius. Vid bröllopet framför hantverkarna pjäsen om Pyramus och Thisbe.

Akt 1 

Scen 1: Medan Teseus, hertigen av Aten, och Hippolyta, amasonernas drottning, planerar sitt bröllop, kommer Egeus med sin dotter Hermia för att förmå henne att acceptera Demetrius som sin man istället för Lysander som hon håller kär, eller att hon enligt lagen må dödas, eller, såsom Tesues föreslår, må evigt tillbe gudinnan Diana som nunna. Hermia och Lysander planerar att fly, en flykt som Helena, Hermias väninna, tänker avslöja för sin älskade Demetrius för att vinna poäng hos honom.

Jag går och berättar för Demetrius
Om Hermias flykt. Då går han med till skogen
I morgon natt. Han tackar mig nog knappast,
Och gör han det så vet jag vad det kostar.

– Helena, akt I scen 1, Göran O. Erikssons översättning.

Scen 2: I en bondstuga bestämmer sig sex arbetare för vilka roller de ska ha i det skådespel de ska framföra, och bestämmer sig för att senare träffas och öva vid hertingens ek.

Akt 2 

Signe Kolthoff som Oberon på Dramaten 1927.

Scen 1: Älvkungen Oberon, som ska hålla hov i skogen utanför Aten, är svartsjuk på sin hustru, älvdrottningen Titania för att hon har en fager page, sonen till kungen av Indien. Oberon ber Puck plocka en ört som träffats av Kupidos brandpil, så att han kan droppa dess saft på Titanias ögonlock för att hon ska bli kär i den förste som hon ser. Även Demetrius och Helena kommer till skogen, han för att mörda Lysander, och hon för att försöka vinna Demetrius.

Scen 2: I en annan del av skogen dansar älvorna ringdans så att Titania kan somna. Oberon kommer sedan dit och smörjer hennes ögonlock med blomsaften. Lysander och Hermia som flytt, lägger sig också och somnar i skogen, något på avstånd. Helena upptäcker Lysander, och han berättar att det är henne han har kär. När Hermia vaknar är hon ensam.

Akt 3 

Scen 1: Titania vaknar av rösten från Botten, en av de sex arbetarna som repeterar i skogen, han som spelar Pyramus och som Puck utklätt med åsnehuvud, och när hon ser honom blir hon förälskad. Titania ber fyra älvor föra honom hem till henne.

Scen 2: Puck har fått order från Oberon att även låta den atenske mannen, det vill säga Demetrius, få blomsaft på ögonen. Men eftersom Lysander har likadana kläder så förväxlar Puck de båda. När så Helena väcker Lysander blir han förälskad i henne. Puck får bakläxa och ger också Demetrius blomsaft, vilket slutar med att också han förälskar sig i Helena. De båda männen utmanar varandra till duell.[17]

Akt 4 

Scen 1: Under kraften från blomsaften ger Titania sin page till Oberon, och Puck tar sedan av åsnehuvudet från Botten och skickar honom tillbaka till Aten, därpå löses Titania från förtrollningen. När Teseus, Egeus och Hippolyta är ute och jagar i skogen, träffar de Demetrius som nu är kär i Helena och Lysander som nu kan få sin Hermia.

Teseus ber dem infinna sig i templet så att paren kan förenas, vilket de går med på trots att kärleksparen bestämmer sig för att tro att nattens händelser måste ha varit en dröm. Botten vaknar och undrar ifall han inte kan får Kvitten att skriva en visa om ”Bottens dröm”.

Scen 2: I Kvittens rum i Aten sitter de andra skådespelarna och oroas över uteblivna intäkter ifall inte Botten dyker upp. Så kommer äntligen Botten och de kan förbereda sig till föreställning.

Akt 5

Scen 1: I ett rum i Teseus palats uppför skådespelarna sin pjäs, Pyramus och Tisbe.

Scen 2: Puck, Oberon och Titania välsignar kärleksparen.

Lär er sången utantill.
Varje ord ska ha sin drill.
Hand i hand i vår final
Ska vi signa denna sal.

– Titania, akt V scen 2, Göran O. Erikssons översättning.

UPPHOVSPERSONER

Musik: Benjamin Britten|Text: Bygger på William Shakespeare´s pjäs A Midsummer Night´s Dream. Svensk översättning: Catarina Gnosspelius

Mer att läsa

Operalogg