En midsommarnattsdröm balett – Opera National de Paris på utvalda SFbiografer

En midsommarnattsdröm balett från Opera National de Paris på utvalda SF-biografer

En midsommarnattsdröm balett från Opera National de Paris på utvalda SFbiografer

En midsommarnattsdröm balett – Opera National de Paris på utvalda SFbiografer

En midsommarnattsdröm balett från Opera National de Paris på utvalda SFbiografer

En inspelad föreställning från Parisoperans uppsättning av Shakespeares älskade komedi.

1962 skapade den legendariske rysk-amerikanske koreografen George Balanchine sin första helaftonsbalett En midsommarnattsdröm och denna utsökta version framfördes av “The New York City Ballet”.

Liksom sin store fransk-ryske kollega Marius Petipa har Balanchine här använt sig av Felix Mendelssohns välkända scenmusik. För scenografi och kostym svarar den berömde modeskaparen Christian Lacroix.

Du kan läsa handling/synopsis i Benjamin Brittens opera för att kunna vara bättre förberedd inför sändningen den 26 mars:

 

AKT I

Alfernas värld är i uppror därför att deras kung Oberon har blivit osams med sin hustru Titania. Oberon ber Puck skaffa en trollblomma vars saft skall få Titania att förälska sig i den förste hon möter. Kärleksparet Hermia och Lysander flyr ut i skogen. Hennes far vill nämligen gifta bort henne med Demetrius, som Helena älskar till vansinne. Oberon vill gripa in och ger Puck order om att hälla saften i ögonen på Demetrius. Då Hermia och Lysander lägger sig till vila i skogen tar Puck miste och råkar ge Lysander den magiska saften. När han slår upp ögonen står Helena framför honom. Han lämnar genast den sovande Hermia och följer efter Helena, som inte vill veta av honom. Sedan alferna har vyssjat Titania till sömns lyckas Oberon drypa saften i hennes ögon.

AKT II

En skara hantverkare har kommit ut i skogen för att repetera tragedin om Pyramus och Tisbe som de ämnar uppföra vid Theseus och Hippolytes bröllop. Puck roar sig med att förvandla Bottoms huvud till ett åsnehuvud, och de andra flyr förskräckta. Då Titania vaknar får hon syn på Bottom och förälskar sig genast i den besynnerliga varelsen. Oberon får klart för sig att Puck har förtrollat Lysander istället för Demetrius och vill rätta till felet,men nu har Helena två beundrare som vill duellera, och flickorna råkar i handgemäng. Oberon inser vilka följder hans och Titanias osämja har fått och ger Puck order att ställa alla misstagen till rätta.

AKT III

Puck lockar de älskande paren till den plats där de träffades första gången och söver dem så att han kan häva förtrollningen. Oberon grips av medlidande med Titania och häver förtrollningen också över henne. Hon vaknar och ser till sin förskräckelse åsnehuvudet bredvid sig, men Puck ordnar så att Bottom får tillbaka sitt eget huvud. Då de båda älskande paren vaknar tror de att de har drömt alla förvecklingarna och drar tillbaka till Athén. Där firar Theseus och Hippolyte sitt bröllop, och även Hermia och Lysander, Helena och Demetrius kommer och ber om lov att gifta sig. Fursteparet får en lista över tänkbar underhållning och väljer hantverkarnas pjäs, som uppförs med stor framgång. Till sist kommer alfparet och glädjer sig tillsammans med alla de andra lyckliga paren. Puck ber publiken att inte bedöma kvällens underhållning alltför strängt.

Läs mer

Läs var du kan uppleva föreställningen här

Related posts

Kommentera