Midsommarnattsdröm premiär på Läckö

Midsommarnattsdröm premiär på Läckö Midsommarnattsdröm premiär på Läckö
midsommarnattpressdag2-2

Midsommarnattsdröm premiär på Läckö – Oberon, Daniel Carlsson och Puck Michael Jonsson Bild: Martin Hellström

 

Midsommarnattsdröm premiär på Läckö

Operapremiär på Läckö 13 juli 2013

Musik: Benjamin Britten. Text: Benjamin Britten och Peter Pears efter William Shakespeare

Svensk översättning: Catarina Gnosspelius

Benjamin Britten´s En midsommarnattsdröm – en roande dröm på Läckö

Nu kan jag lugnt konstatera att nu är operasommaren 2013 i gång på riktigt för nu har det varit operapremiär på Läckö! I år blev det en komisk opera av Benjamin Britten, En midsommarnattsdröm vilket kanske mest beror på att vi i år firar 100-års minnet av kompositörens födelse.

Verket bygger på en pjäs av William Shakespeare eller kanske är det mer korrekt att skriva en urval händelser från En midsommarnattsdröm en pjäs som jag för övrigt tidigare har sett på Göteborgs stadsteater för ett stort antal år sedan.

Egentligen är jag ingen älskare av Brittens musik, men jag har självfallet sett flera av hans mest kända operaverk som Billy Budd och Peter Grimes. Det sistnämnda verket upplevde jag för övrigt för några månader sedan på Kungliga Operan  och i höst ges Billy Budd på GöteborgsOperan. Utöver dessa operor  har jag också upplevt Albert Herring och Turn of the Schrew båda för övrigt på just Läckö.

drottningenmedhov

Bild: Martin Hellström

 

I går kväll var det alltså premiär på En midsommarnattsdröm och en stund före insläppet i salongen som för övrigt utgörs av borggården på Läckö fick vi en tjugominuters lång introduktion av verket  av Catarina Gnosspelius i slottskyrkan. Slottskyrkan var övrigt fylld till sista plats av intresserade operabesökare. Det var en intressant och nödvändig introduktion som jag hörde i vimlet att flera besökare uppskattade. Många av besökarna var säkerligen bekanta med att pjäsen var skrivet av William Shakespeare, men var troligen inte närmare bekanta med Brittens musik och kanske var det deras första operabesök någonsin?

Föreställningen kom i gång några minuter efter utsatt tid och redan efter att orkestern hade spelat inledningen kändes det rätt att jag hade lyssnat in musiken i förväg så att jag visste att det skulle bli bättre längre fram och framförallt i andra akten Det svåra med Brittens musik är enligt min mening att musiken saknar ett örhänge dvs musik som jag känner igen och kan le igenkännande åt. Något sådant stöd hittar jag inte i En midsommarnattsdröm, men det gör ju att åtminstone undertecknad lyssnar mer uppmärksamt på sångarna och kollar in kläddesign och det sceniska agerandet.

Även om jag inte direkt gillar musiken, rakt över, så har jag intet att erinra  mot orkesterspelet och dirigenten Simon Phipps insatser lämnar intet i övrigt att önska.

På sångarinsatserna finns inte heller något att i övrigt önska och det kan jag tvärsäkert konstatera eftersom jag har upplevt de flesta sångarna vid mer än ett tillfälle och under en följd av år både på Folkoperan, Kungliga Operan, NorrlandsOperan, GöteborgsOperan och inte minst Läckö slottsopera och det gäller främst Josefine Andersson, Sofie Asplund, Sanna Gibbs, Daniel Carlsson, Lars Martinsson och Martin Vanberg.

Även älvorna ä r värt ett särskilt hedersomnämnanden inte bara för det sångliga utan också det sceniska och kostymeringen Ett omdöme som även gäller hantverkarna  Jens Palmqvist och Oscar Quiding.

Bland de som jag inte har upplevt tidigare uppskattade jag särskilt Fredrik Samuelsson, en bas som vi säkert får höra mer av i framtiden och Jens Persson övertygande barytonstämma, men även de äldre rävarna svarade för utmärkta insatser som till exempel Håkan Starkenberg som ju dessutom visade att han hade en komisk ådra vilket också Jens Malmkvist illustrerade helt utmärkt i sin gestaltning.

hantverkarna

Bild: Martin Hellström

 

 

Som Puck fick vi se Michael Jonsson som åtminstone jag främst förknippar med hans insats i Jonas Gardells tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”, men här visade han att han hade flera strängar på sin lyra.

Det jag minns bäst från premiären blir alltså de gedigna sånginsatserna där alla excellerade  men också den vackra sommarkvällen, men det är ju precis som det skall vara när vi njuter av opera under sommarperioden.

brollopskvartetten

Produktionsteam

Regissör: Åsa Melldahl

Koreograf samt regiassistent: Sara Larsson Fryxell

Kostym: Marcus Olson

Mask och peruk: Angelica Ekeberg

Ljusdesign: Markus Granqvist

 

Medverkande

Skogsväsen

Oberon: Daniel Carlsson

Titania: Sofie Asplund

Puck: Michael Jonsson

Atenare

Helena: Sanna Gibbs

Hermia: Josefine Andersson

Lysander: Martin Vanberg

Demitrius: Jens Persson

Hantverkare

Peter Kvist: Lars Martinsson

Niklas Botten: Jens Malmkvist

Felix Flöjt: Håkan Starkenberg

Tom Snut: Jens Palmqvist

Robin Magerman: Oscar Quiding

Snugg: Fredrik Samuelsson

Älvor

Julia Borg

Erika Boberg

Agnes Duvander

Amanda karlsson

Linnéa Kjellhag

Matilda Lifvergren

Rebecka Wallroth

Andra recensioner

Hanna Höglund i Expressen

Karin Helander i SvD

Per Feltzin i Kulturnytt

Seen and Heard International