Midsommarnattsdröm premiär på Läckö 2013

Midsommarnattsdröm premiär på Läckö 2013 Midsommarnattsdröm premiär på Läckö - Oberon, Daniel Carlsson och Puck Michael Jonsson Bild: Martin Hellström
76 / 100

Nu kan jag lugnt konstatera att nu är operasommaren 2013 i gång på riktigt för nu har det varit operapremiär på Läckö! I år blev det en komisk opera av Benjamin Britten, En midsommarnattsdröm vilket kanske mest beror på att vi i år firar 100-års minnet av kompositörens födelse.

Midsommarnattsdröm premiär på Läckö 2013

Verket bygger på en pjäs av William Shakespeare eller kanske är det mer korrekt att skriva en urval händelser från En midsommarnattsdröm en pjäs som jag för övrigt tidigare har sett på Göteborgs stadsteater för ett stort antal år sedan.

Egentligen är jag ingen älskare av Brittens musik, men jag har självfallet sett flera av hans mest kända operaverk som Billy Budd och Peter Grimes. Det sistnämnda verket upplevde jag för övrigt för några månader sedan på Kungliga Operan  och i höst ges Billy Budd på GöteborgsOperan. Utöver dessa operor  har jag också upplevt Albert Herring och Turn of the Schrew båda för övrigt på just Läckö.

drottningenmedhov

Bild: Martin Hellström

I går kväll var det alltså premiär på En midsommarnattsdröm och en stund före insläppet i salongen som för övrigt utgörs av borggården på Läckö fick vi en tjugominuters lång introduktion av verket  av Catarina Gnosspelius i slottskyrkan. Slottskyrkan var övrigt fylld till sista plats av intresserade operabesökare. Det var en intressant och nödvändig introduktion som jag hörde i vimlet att flera besökare uppskattade. Många av besökarna var säkerligen bekanta med att pjäsen var skrivet av William Shakespeare, men var troligen inte närmare bekanta med Brittens musik och kanske var det deras första operabesök någonsin?

Föreställningen kom i gång några minuter efter utsatt tid och redan efter att orkestern hade spelat inledningen kändes det rätt att jag hade lyssnat in musiken i förväg så att jag visste att det skulle bli bättre längre fram och framförallt i andra akten Det svåra med Brittens musik är enligt min mening att musiken saknar ett örhänge dvs musik som jag känner igen och kan le igenkännande åt. Något sådant stöd hittar jag inte i En midsommarnattsdröm, men det gör ju att åtminstone undertecknad lyssnar mer uppmärksamt på sångarna och kollar in kläddesign och det sceniska agerandet.

Även om jag inte direkt gillar musiken, rakt över, så har jag intet att erinra  mot orkesterspelet och dirigenten Simon Phipps insatser lämnar intet i övrigt att önska.

På sångarinsatserna finns inte heller något att i övrigt önska och det kan jag tvärsäkert konstatera eftersom jag har upplevt de flesta sångarna vid mer än ett tillfälle och under en följd av år både på Folkoperan, Kungliga Operan, NorrlandsOperan, GöteborgsOperan och inte minst Läckö slottsopera och det gäller främst Josefine Andersson, Sofie Asplund, Sanna Gibbs, Daniel Carlsson, Lars Martinsson och Martin Vanberg.

Även älvorna ä r värt ett särskilt hedersomnämnanden inte bara för det sångliga utan också det sceniska och kostymeringen Ett omdöme som även gäller hantverkarna  Jens Palmqvist och Oscar Quiding.

Bland de som jag inte har upplevt tidigare uppskattade jag särskilt Fredrik Samuelsson, en bas som vi säkert får höra mer av i framtiden och Jens Persson övertygande barytonstämma, men även de äldre rävarna svarade för utmärkta insatser som till exempel Håkan Starkenberg som ju dessutom visade att han hade en komisk ådra vilket också Jens Malmkvist illustrerade helt utmärkt i sin gestaltning.

Som Puck fick vi se Michael Jonsson som åtminstone jag främst förknippar med hans insats i Jonas Gardells tv-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar”, men här visade han att han hade flera strängar på sin lyra.

Det jag minns bäst från premiären blir alltså de gedigna sånginsatserna där alla excellerade  men också den vackra sommarkvällen, men det är ju precis som det skall vara när vi njuter av opera under sommarperioden.

Om föreställningen

Operapremiär på Läckö 13 juli 2013

Upphovspersoner

Musik: Benjamin Britten. Text: Benjamin Britten och Peter Pears efter William Shakespeare Svensk översättning: Catarina Gnosspelius

Kreativt team

Regissör: Åsa Melldahl
Koreograf samt regiassistent: Sara Larsson Fryxell
Kostym: Marcus Olson
Mask och peruk: Angelica Ekeberg
Ljusdesign: Markus Granqvist

Medverkande

Skogsväsen
Oberon: Daniel Carlsson
Titania: Sofie Asplund
Puck: Michael Jonsson
Atenare
Helena: Sanna Gibbs
Hermia: Josefine Andersson
Lysander: Martin Vanberg
Demitrius: Jens Persson
Hantverkare
Peter Kvist: Lars Martinsson
Niklas Botten: Jens Malmkvist
Felix Flöjt: Håkan Starkenberg
Tom Snut: Jens Palmqvist
Robin Magerman: Oscar Quiding
Snugg: Fredrik Samuelsson
Älvor
Julia Borg
Erika Boberg
Agnes Duvander
Amanda karlsson
Linnéa Kjellhag
Matilda Lifvergren
Rebecka Wallroth

Mer att läsa