En nunna för mycket – operett med allsång i Ystad

En nunna för mycket - operett med allsång i Ystad

Gillar du operett och särskilt sommartid då är det till Ystads Teater du skall bege dig. Nu för femte året i rad, tror jag. Det är ibland både lustfyllt och roligt, men jag klarat mig utmärkt utan de erotiska ordvitsarna av nästan sängkammarformat.

En nunna för mycket – operett med allsång i Ystad

Föreställningen bygger på livlig och entusimerande operettmusik, men egentligen saknas den röda tråden i handlingen och det är inte helt lätt att ta till sig vad det handlar om och det känns som det saknas en regissör i föreställningen. Ensemblemedlemmarna springer fram och tillbaka över scenen i en ordning som de säkert själva känner till, men som jag har svårt att se helheten.

Operetten kännetecknas ju inte av avsaknad av handling utan fastmer av ett lyckligt slut. Det blev det på Ystads teater i går kväll också. Ett lyckligt slut! Kärleken segrade och det brukar det ju bli när Rickard Söderberg har ett finger med i spelet!

På scen är det ett trettiotal agerande om än inte alla på en gång. Här kan du uppleva gräddan av den svenska operaeliten. de flesta hemmahörande i landets sydliga region även om en och annan bor i den kungliga huvudkommunens närhet, men också några på Sveriges framsida.

Det är svårt och nästan omöjligt att skriva något om varje enskild scenisk- eller vokal insats dels för att det fanns gott om den varan dels skulle du som läsare kanske uppleva att inlägget blev alltför långt.

Utmärkta och roliga insatser görs av glädjepojkarna Carl Ackerfeldt och  Anton Ljungqvist. Båda med öga för komisk timing som de ledigt och lätt kombinerar med vokal utsrålning! Det är en av föreställningens absoluta höjdpunkter.

Susanne Resmark visar sig här utöver att vara en dynamisk allsångsledare också bjuder på mezzo vokala höjdpunkter.

För att som regissörerna bakom föreställningen skriver i programbladet skall föreställningen vara i samklang med vår samtid och det kan ju diskuteras om det verkligen är nödvändigt, men ett av resultaten av denna syn leder till operasång av bästa märke. Utmärkt och fint gestaltat med vokal prakt av Line Juul Andersen och tenoren Daniel Svenson.

Till de bästa insatserna ur vokal synpunkt räknar jag duetten mellan sopranen Susanna Stern och tenoren Alexander Grove. Här kan man tala om rent operamässiga insatser och med utmärkt tenoral höjd!

En av föreställningens absoluta höjdpunkter vill jag räkna det musikaliska framförandet under ledning av den dynamiske dirigenten Jonas Samuelsson!

Sammanfattningsvis är det en hyfsad upplevelse, men inte i närheten av de tidigare succéerna som Läderlappen eller Glada Änkan

Föreställningen spelas t o m 7 juli, men enligt uppgift är det slutsålt sedan länge, men satsa på återbud!

Om föreställningen

Kreativt team

Idé
Laine Quist
Jonas Samuelsson
Rickard Söderberg
Regi
Melker Sörensen
Richard Söderberg
Koreograf
Melker Sörensen
Text & Manus
Rickard Söderberg
Textbearbetning & Dramaturgi
Jonas Samuelsson
Rickard Söderberg
Orkesterarrangemang
Nils -Petter Ankarblom
Ljusdesign
Sara Andersson
Kostym
Ann Walton
Linda Ernemar
Mask& Peruk
Freja Täck

Medverkande

Marianne Mörck,Sven Melander,Elisabet Einarsdottir,Kristine Nowlain,Calle Lindén,Sebastian Durán, Alexander Grove, Saara Rauvala, Jacob Walleberg, Elinor Fryklund,Anton Ljungqvist, Lotte Ohlander, Carl Ackerfeldt, Andreas Paulsson, Lisa Löfqvist, Jakob Lindahl, Karolina Andersson, Caspar Engdahl,Laine Quist, Torbjörn Lillieqvist, Fredrik van Kesbeeck Andersson, Erika Roos, Kajsa Petersson,Inez Andersson,Emma Ekelund, Susanne Resmark, Rickard Söderberg, Matilda Paulsson, Susanna Stern,Line Juul Andersen, Daniel Svensson

Läs mer