Ennas Kleopatra en musikalisk höjdpunkt

Ennas Kleopatra en musikalisk höjdpunkt Thomas Christian Sigh (Sepa), Stefania Dovhan (Kleopatra), Christian Juslin (Harmaki). Fotograf Kåre Viemose for Den Jyske Opera 2019

Den  Jyske Opera presenterar nu vad som kallas Den Danske serie som består av i dag nästan helt okända danska kompositörer. Nu ges August Ennas Kleopatra på turné och i dagarna ges den runtomkring storstadsområdet Köpenhamn. Föreställningen ges med två sångarlag. Det är mer än hundra år sedan den gick på Det Kongelige teater, men Kleopatra var ryktbar långt utanför Danmarks gräns

Ennas Kleopatra en musikalisk höjdpunkt

I går kväll hade jag förmånen att uppleva denna opera. Musikaliskt var det en absolut fullträff, men sceniskt upplevde jag föreställningen som både mörk och dyster. Ett tag i första akten kändes det som föreställningen hade satts upp utan både  regissör, men så illa var det ju inte. Det sceniska uttrycket hade nog vunnit på om en koreograf hade satts i arbete.

Verket är indelat, som brukligt är i akter, med två scener i varje akt och föreställningen tar 2 timmar och femton minuter inklusive en paus på tjugo minuter. Det sjöngs på danska och med den danska texten syns ovanför scenen. Att det sjöngs på danska är helt OK, men textremsan borde då vara på både danska och engelska. Det var i det närmaste fullsatt på Gamle Scene, men det brukar det ju vara på DJO:s gästspel.

Föreställningen ges också som brukligt är med två sångarlag och jag hade gärna sett föreställningen med båda sångarlag. Trots att jag inte kan påstå att jag uppskattade föreställningen rent sceniskt.

Det är inte så att jag är speciellt pryd av mig, men jag vill gärna förstå det jag ser sceniskt. Dessutom bör det ju tillföra berättelsen något, men vad en helnaken man, sedd både framifrån och bakifrån tillför handlingen samtidigt som tenoren sjunger en vacker aria om blommor, övergår mitt förstånd.

Detta är endast ett exempel och tyvärr är föreställningen full av regissörsgrepp som är svåra att förstå i sammanhanget.

Musikaliskt och vokalt var det en mycket fin upplevelse och dirigenten, Joachim Gustafsson hade god hand med Copenhagen Phil och föreställningen är absolut värd att lyssna på och det är ju fortfarande fullt tillåtet att blunda sig genom föreställningen.

Det är en kvartett sångare som tillsammans med operakören dominerar föreställningen och just det vokala uttrycket utgör föreställningens höjdpunkt.

Bäst på plan var utan tvekan den ukrainiske sopranen Stefania Dovhan och den tyska sopranen Tanja Kuhn. Tillsammans med det musikaliska är det en god anledning till att själv uppleva Ennas Kleopatra!

Läs mer

Gregers DH recension

 

Om föreställningen

Sett Kleopatra på Det KongeligeTeater Gamle Scene 12.3.2019

Upphovspersoner

Musik: August Enna|Libretto: Einar Christiansen efter H Rider Haggards roman

Team

Dirigent: Joachim Gustafsson
Regissör och scenograf:Ben Baur
Kostymdesign: Uta Meenen
Ljusdesigner: Anders Poll

Medverkande

Stefania Dovhan
Christian Juslin
Thomas Christian Sigh
Tanja Kuhn
Morten Vrang
Lina Valantiejute
Johannes Brüssau
Copenhagen Phil
Den Jyske Operas kor