Enrico di Borgogna på Vadstena slott – synopsis

enricodebourgognavadstenaakademien2012

Bilder: Markus Gårder

 

 

Enrico di Borgogna på Vadstena slott – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gaetano Donizetti. Libretto: Bartolomeo Merelli. Edition: Anders Wiklund

Premiär

Premiär på Teatro San Luca i Venedig 14 november 1818. Sett föreställningen: 20.07. 2012 på Bröllopssalen på Vadstena Slott

Recensioner

Här kan du läsa mina och andras tankar om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent:Olof Boman |Regissör: Clara Svärd |Scenograf & Animatör: Clive Leaver |Kostymdesign: Anna Kjellsdotter |Ljusdesign: Jimmy Ström |Maskdesigner: Katrin Wahlberg |Sångcoach: Peter Berne |

Operaroll, rösttyp och sångare

Roll Rösttyp Sångare
Enrico mezzosopran Kinga Dobay
Pietro tenor Markus Pettersson
Elisa sopran Rebecka Rasmussen
Guido tenor Thomas Volle
Brunone basbaryton Ludvig Lindström
Gilberto baryton Christian Oldenburg
Nicola tenor Peter Nyqvist
Geltrude sopran Christina Nilsson

Bakgrund

Kung Alberto av Borgogna och hans familj mördas kallblodigt på uppdrag av den svartsjuke brodern Ulrico som sedan själv tar över tronen. Albertos yngste son, Enrico, räddas i hemlighet av kungens riddare, kavaljer di Bonsteten. Han flyr tillsammans med sin hustru och Enrico till ett avlägset hörn av riket. Kort därefter dör hustrun och riddaren antar identiteten som den lärde eremiten Pietro som till synes lever ett enkelt liv nära naturen tillsammans med sin son. Även Enrico tror att Pietro är hans far. Enrico växer upp och arbetar som herde i den natursköna trakten. Under uppväxten ger Pietro Enrico en gedigen utbildning.

Enrico och den lokale hertigens dotter, Elisa, har förälskat sig i varandra men Elisas far skickar henne till hovet för att undvika förbindelsen med den unge herden. Vid hovet har Ulricos son Guido just fått makten och även han förälskar sig i Elisa. Elisa har vid sin faders dödsbädd svurit att gifta sig med Guido. En motståndsrörelse har sedan mordet av kungafamiljen verkat för att en dag få tillbaka den rättmätige arvingen på trotillbaka den rättmätige arvingen på tro¬ ver. Pietros äldste vän Brunone, som har en hög position i Guidos administration. leder motståndsrörelsen.

Akt 1, Morgon – vid foten av Alperna

Herdarna och deras ledare Nicola samlas och sjunger om den gryende dagen. Pietro övermannas av sorg efter hustrun. Herdarna försöker trösta honom. Nicola är övertygad om att det finns andra orsaker till Pietros tungsinthet än hustruns bortgång men Pietro avvisar honom och lägger sig för att sova.

Enrico dyker upp för att tala med sin far Pietro. Enrico är olycklig. Han saknar Elisa och ber vinden föra bud till henne om hans längtan. När fadern vaknar finner han en frustrerad Enrico. Sonen vill ägna sig åt större utmaningar än det enkla herdelivet. Pietro manar honom till tålamod.

En främling anländer och kallar Pietro vid hans rätta, forna riddarnamn. Pietro känner igen sin gamle vän Brunone som berättar att kungamördaren Ulrico är död och att det har blivit dags att skrida till verket. Pietro och Brunone berättar sanningen för Enrico som, när han får veta omständigheterna kring sin rätte fars död, vill hämnas. Pietro ger Enrico den gamle kungens värja.

enricotriomarkusgarder

Dag – vid hovet i Arles

Narren Gilberto klargör att sanningssägande och verkliga meriter är överskattade. Guido ber Gilberto att berätta vad folket tycker om honom. Gilberto smickrar men Guido är inte nöjd förrän han får veta att somliga klagar.

Elisa träder in i sällskap av Guidos livvakter som uppmanar henne att glädjas åt äktenskapslyckan. Men Elisa är olycklig. Hoppet att återse Enrico blir allt svagare. Då hon lämnas ensam med sin hovdam Geltrude anförtror hon sig till henne. Guido tvingar Elisa att byta sin sorgedräkt mot bröllopskläder och vädjar till henne att ge efter för hans stora kärlek. Hon svarar att han kan tvinga henne till giftermål men hennes hjärta kommer aldrig att ge efter.

Kväll – på torget

Bröllopsföljet samlas på torget. Enrico och Pietro dyker upp ovetandes om bröllopet. Elisa svimmar. Pietro och Brunone försöker hejda den ursinnigt svartsjuke Enrico från att avslöja sig. Ett kraftigt oväder drar in och Guido tvingas skjuta upp bröllopet.

Akt 2

Natt – på slottet

Brunone och Pietro berättar för motståndsmännen om Enricos återkomst. Enrico själv finns inte på plats, han har smitit in i slottet för att en sista gång se den otrogna Elisa och sedan dö. Enrico möter narren Gilberto som i sista stund gömmer honom undan Guido. Gilberto lovar att visa Enrico till Elisas rum.

Elisa kommer in. Guido hotar henne med döden om hon inte håller sitt löfte om giftermål. Men hotet är verkningslöst då hon hellre vill dö än att leva tillsammans med Guido. Guido ger Gilberto order om att ställa i ordning för bröllopet och lämnar rummet. Gilberto visar Enrico till Elisas rum under förmaningar om att kvinnor är till för att skapa oreda.

Enrico och Elisa möts. Först avvisar han hennes försäkran om att hon tvingats till äktenskap med Guido. När han får veta om hennes löfte till sin far förstår han allt och de två återförenas. Guido rusar in i rummet. Samtidigt kommer också Brunone, Pietro och Nicola som tagit sig in på slottet. Sanningen om Enricos börd avslöjas för Guido och Elisa. Guido beordrar de förvirrade vakterna att arrestera inkräktarna men vakterna lägger ner vapnen och motståndsmännen vinner.

Gryning – på slottet

Guido är skräckslagen. Folket stormar in och vill att Enrico ska hämnas på Guido men Enrico möter i stället sitt folk med ett budskap om fred.

enricovadstenamarkusgarder