Ernani 1844 synopsis

Oberto conte di San Bonifacio Av Roberto Focosi, 1842 - http://www.neh.gov/divisions/research/featured-project/giuseppe-verdi%E2%80%99s-attila, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35653162

Ernani. Verdi hade skrivit sina fyra första operor för La Scala i Milano men accepterade 1843 ett erbjudande om att skriva en opera för La Fenice i Venedig. I diskussionerna om ett lämpligt libretto ingick Shakespeares Kung Lear, men La Fenice hade ingen sångare som passade för titelrollen och därför enades man istället om Victor Hugos pjäs Hernani, som även Vincenzo Bellini hade varit frestad av. Verdi skrev själv utkastet till librettot vars slutliga utformning överläts på den helt oprövade Francesco Maria Piave med gott resultat. Verdi var själv missnöjd med sångarna vid premiären 9 mars 1844, men succén var gjord och blev ännu större vid senare föreställningar.

Ernani 1844 synopsis

Akt I

Tid och plats: I de aragonska bergen, i don Ruy de Silvas slott,i Karl den stores gravkammare i Aachen samt i Saragossa år 1519.

Banditen Ernani älskar Elvira, systerdotter till don Ruy Gomez de Silva, som själv vill ha henne till hustru. Ernani övertalar sina män att hjälpa till att föra bort henne. Elvira avskyr sin blivande make Silva och hoppas att Ernani skall rädda henne. Men först kommer don Carlo, som också vill enlevera henne. Detta förhindras av Ernani som tar sig in genom en hemlig dörr. Trots att Carlo vet att Ernani också älskar Elvira vill han låta honom komma undan.

Ernani beskyller kungen för att ha mördat hans far, och mitt i striden överraskas de av Silva. Han vill bestraffa de båda för att de har trängts sig in i hans trolovades rum. Då han får veta att den ene är hans kung faller han på knä och får Carlos förlåtelse. Kungen har kommit för att dryfta det kommande kejsarvalet. Han låtsas som om Ernani hör till hans följe och befaller honom att försvinna, och Elvira bönfaller Ernani att utnyttja chansen att sätta sig i säkerhet.

Akt II

På Silvas och Elviras bröllopsdag kommer Ernani till Silvas slott förklädd till pilgrim och ber om tak över huvudet. Han får veta att bröllopet är nära förestående, varpå han kastar av sig förklädnaden och erbjuder sitt huvud som bröllopsgåva eftersom han är efterlyst, och Silva kan alltså vinna den utfästa belöningen på att ange honom.

Men Silva förklarar att gästfriden för honom är okränkbar och skyndar sig ut på bastionerna för att speja efter kungens soldater. Ernani och Elvira utnyttjar tillfället till att bekräfta sin kärlek, och då Silva kommer tillbaka tror han att han har blivit bedragen. Kungen och hans soldater anländer i samma ögonblick, och Silva gömmer Ernani i ett hemligt rum. Carlo låter genomsöka huset utan resultat och tar i stället med sig Elvira som gisslan.

Silva släpper ut Ernani och vill duellera med honom, men Ernani avböjer eftersom Silva är gammal. Han får höra att kungen har tagit Elvira med sig och avslöjar då för Silva att även Carlo älskar Elvira, och nu gör de gemensam sak för att rädda Elvira. Sitt eget mellanhavande får de göra upp efteråt. Ernani ger Silva sitt jakthorn och svär att han skall ta sitt eget liv när han hör Silva blåsa i hornet.

Carlo har gömt sig i Karl den stores mausoleum i Aachen för att bevista ett möte mellan några som sammansvurit sig för att döda honom medan kurfurstarna är samlade för att välja den nye tysk-romerske kejsaren. Carlo hoppas att de skall välja honom och ber sin väpnare avfyra tre kanonskott, om han blir vald.

Akt III

De sammansvurna möts och drar lott om vem som skall döda Carlo, och valet faller på Ernani. Silva erbjuder sig att lös honom från hans självmordsed om han vill överlåta uppgiften på honom, men Ernani är fast besluten att tillvarata denna möjlighet att hämnas sin far. Då hörs de tre kanonskotten, och Karl den stores gravkammare öppnar sig. De sammansvurna tror att det är den döde kejsarens ande som kommer, men Carlo ger sig tillkänna som kejsar Karl V.

Han har hört deras förrädiska planer. Kurfurstarna närmar sig med krona och spira och utropar Carlo till tysk-romersk kejsare. Den nyvalde kejsaren befaller att de sammansvurna skall arresteras, och adelsmännen avrättas. Ernani avslöjar stolt att han i själva verket är hertig Juan av Aragonien. Då vädjar Elvira för honom, och kejsaren förlåter storsint alla och ger sitt tillstånd till vigseln mellan Ernani och Elvira.

Akt IV

Bröllopsfestligheterna är i full gång då en svartklädd maskerad gestalt blandar sig med sällskapet. Elvira och Ernani prisar sin lycka, men så ljuder plötsligt ett jakthorn i fjärran . Det är Silva som obönhörligt kräver att Ernani skall hålla sin ed, och fastän Elvira och Ernani bönfaller honom att ta hänsyn till deras lycka måste Ernani till sist sticka dolken i sitt bröst.

SÖDERTÄLJEOPERAN

Tid och plats: I de aragonska bergen, i don Ruy de Silvas slott,i Karl den stores gravkammare i Aachen samt i Saragossa år 1519.

AKT I

Ernani har fallit i onåd hos den spanske kungen don Carlo, då han beskyller denne för att ha mördat hans far som var en hög spansk adelsman. Ernani svär att hämnas på kungen. Han lever fredlös tillsammans med en stor skara stråtrövare som planerar att störta kungen.

Stråtrövaren Ernani älskar Elvira, som är systerdotter till don Ruy Gomez de Silva, en hög adelsman. Denne älskar också Elvira och vill gifta sig med henne. Elvira avskyr sin blivande make och hoppas att Ernani ska rädda henne. Även kungen av Spanien – don Carlo – älskar Elvira. Han försöker föra bort Elvira men hindras av Ernani. Mitt i striden dyker de Silva upp och vill hämnas på de båda männen. Ernani lyckas fly tack vare att Elvira hjälper honom.

AKT II

Silva har bjudit till bröllop och i slottet skockas gästerna i glädje och uppsluppenhet. Man tror att Ernani är död, men han lever. Han klär ut sig till pilgrim och söker natthärbärge på slottet. När Ernani får veta att Elvira ska gifta sig med Silva, avslöjar han sin identitet.

Don Carlo och hans trupper anländer till slottet för att leta efter Ernani, som med hjälp av Silva har gömt sig i ett hemligt rum i slottet. Don Carlo låter genomsöka slottet, men finner Inte Ernani. Istället tar han då med sig Elvira som gisslan.

Silva utmanar nu Ernani till en duell, men denne avböjer. Då Ernani får höra att don Carlo tagit med sig Elvira, avslöjar Ernani för Silva att även don Carlo älskar henne. De bestämmer sig för att rädda henne tillsammans och blir bundsförvanter. Som tack för att Silva gömt Ernani i sitt slott, överräcker Ernani honom sitt jakthorn. Han tar emot detta på ett villkor: När Ernani hör Silva blåsa i hornet ska han ta sitt eget liv.

AKT III

Don Carlo har gömt sig i Karl den stores mausoleum i Aachen. En ny kejsare ska väljas till det tysk-romerska riket. Samtidigt samlas här i Aachen fiender till don Carlo, som planerar att döda honom. Ernani utses att utföra uppdraget.

Don Carlo ber sin vapendragare Riccardo att salutera tre gånger om han utropats till kejsare. Tre kanonskott hörs och don Carlo är vald till kejsare med namnet Karl V.

Ernani försöker förklara sin inblandning i sammansvärjningen och avslöjar att han egentligen är hertig Juan av Aragonlen, son till don Carlos fiende. Inför Elviras böner inser don Carlo att makten innebär att avstå från kärleken. Han benådar alla sammansvurna och ger sitt tillstånd vigsel mellan Ernani och Elvira.

AKT IV

Ernani firar bröllop med Elvira. Plötsligt dyker en svartklädd maskerad gestalt upp.

Ett jakthorn ljuder I fjärran och Ernani minns då sitt löfte till Silva. Ernani och Elvira bönfaller honom att ta hänsyn till deras lycka. Men Silva låter sig inte bevekas.

Ernani sticker dolken i sitt bröst och faller död ner.

Ernani Nybrokajen 11 2011

Foto: Magnus Clarholm

UPPHOVSPERSONER

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave

Premiär

Uruppförande: Teatro La Fenice i Venedig 9 mars 1844. Svensk premiär; Operan, Stockholm 3 oktober 1848

Roller och rösttyper

Roll Rösttyp
Ernani tenor
Don Carlos baryton
Don Ruy Gomez de Silva bas
Elvira sopran
Giovanna sopran
Don Riccardo tenor
Iago bas
Kör

Libretto

 

Mer att läsa

Om Giuseppe Verdi