Ernani succé på Nybrokajen 11 i Stockholm

Ernani med SödertäljeOperan - synopsis Foto: Magnus Clarholm

I går kväll var jag på Nybrokajen 11 och lyssnade på Södertäljeoperans konsertanta version av Giuseppe Verdis opera ”Ernani” Det påstods, någonstans, att jag skulle ha skrivit att det var premiär i Sverige på ”Ernani” och det är ju naturligtvis helt galet. Nu tror jag inte att jag har uttryckt mig riktigt på det viset, även om jag är pinsamt medveten om att jag ibland kan bli mycket kategoriskI vilket fall som helst är ”Ernani” inte något vanligt verk i operahusen på våra breddgrader.

Av en ren händelse fick jag reda på att Södertäljeoperan skulle sätta upp verket i några föreställningar i november.

Troligtvis har jag sett informationen om ”Ernani” vid ett av mina besök på Folkoperan och jag skyndade genast att boka tågbiljett och eftersom vissa dagar redan var inbokade åkte jag med första morgontåget till Kungliga huvudstaden och hem med nattåget.

Ett tag såg det ut som jag skulle bli utan biljett på grund av att jag inte kunde boka via Ticnet, men jag är ju inte blyg till min natur så jag utnyttjade en av mina operavänner till att ordna biljett. Tack Ilona!

Framförandet ägde rum i den vackra konsertsalen på Nybrokajen 11 så bara det var en fin upplevelse, även om jag tyckte att akustiken kunde ha varit lite bättre, men det är kanske bara jag som är lite gnällig?

I diskussionerna om ett nytt operahus i Stockholm, kan man ibland höra att ett stort problem är vad man skall använda lokalerna till. Det borde vara ett litet bekymmer till exempel kan man ju Södertäljeoperan, Folkoperan och andra operasällskap i staden använda sig av lokalerna.

Vilken upplevelse att få ta del av ”Ernani” på Kungliga operans scen. Dessutom är ju tre av konsertens solister väl redan väl hemmastadda där.

”Ernani” tillhör kanske inte Verdi´s bästa verk, men jag gillar den skarpt och jag har en cdskiva med Pavarotti som jag regelbundet lyssnar på. Med stort nöje!

Det var en oerhört fin operaupplevelse i går kväll och för min egen del kändes det oerhört skönt att få uppleva en sådan veritabel sångarfest, särskild som söndagens operabesök, Alban Bergs ”Lulu” fortfarande gjorde mig ganska deprimerad till sinnet.

Det är svårt att peka ut den som var bäst och efter ett mindre uppskattat försök att begagna mig av jämförelsen bra, bättre bäst, så vågar jag mig inte på detta en gång till.

Samtliga solister gjorde mycket bra ifrån sig och Angela Rotondo var som vanligt mycket bra och att Marcus Jupither var i kanonform, om detta kan ju ingen tvekan råda. Michael Schmidberger var också mycket bra och det var ett utomordentlig väl passande parti för honom. Mats Carlsson som sjöng titelpartiet dvs Ernani, som jag tidigare i höst gjorde Faust på Folkoperan gjorde också mycket bra ifrån sig. Det är lite Pavarotti över honom i vissa arior.

Men jag anser också att såväl Ilona Autio, Eric Westanskog oh Patrik Hörman gjorde mycket bra ifrån sig och med deras medverkan skapades det en sorts helhet som jag tyckte mycket om.

Till det goda helhetsintrycket medverkar ju både SödertäljeOperans kör och Sinfonietta och ett stort intryck lämnade också dirigenten, Södertäljes Toscanini, Giovanni Impellizzeri. Det var rörande och oerhört välgörande att se på vilket positivt sätt han framhåller utmärkta prestationer både bland solister kör och orkestermedlemmar.

Ikväll, torsdag 25/11 spelas den sista föreställningen på Nybrokajen 11. Ni som har möjlighet rusa dit och njut av skönsång det dröjer ett helt år till innan ni får möjlighet att njuta av en uppsättning från SödertäljeOperan.

Läs mer