Ernani synopsis

Ernani synopsis Av Roberto Focosi, 1842 - http://www.neh.gov/divisions/research/featured-project/giuseppe-verdi%E2%80%99s-attila, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35653162

Verdi hade skrivit sina fyra första operor för La Scala i Milano men accepterade 1843 ett erbjudande om att skriva en opera för La Fenice i Venedig. I diskussionerna om ett lämpligt libretto ingick Shakespeares Kung Lear, men La Fenice hade ingen sångare som passade för titelrollen och därför enades man istället om Victor Hugos pjäs Hernani, som även Vincenzo Bellini hade varit frestad av. Verdi skrev själv utkastet till librettot vars slutliga utformning överläts på den helt oprövade Francesco Maria Piave med gott resultat. Verdi var själv missnöjd med sångarna vid premiären 9 mars 1844, men succén var gjord och blev ännu större vid senare föreställningar.

Ernani synopsis

Akt I

Tid och plats: I de aragonska bergen, i don Ruy de Silvas slott,i Karl den stores gravkammare i Aachen samt i Saragossa år 1519.

Banditen Ernani älskar Elvira, systerdotter till don Ruy Gomez de Silva, som själv vill ha henne till hustru. Ernani övertalar sina män att hjälpa till att föra bort henne. Elvira avskyr sin blivande make Silva och hoppas att Ernani skall rädda henne. Men först kommer don Carlo, som också vill enlevera henne. Detta förhindras av Ernani som tar sig in genom en hemlig dörr. Trots att Carlo vet att Ernani också älskar Elvira vill han låta honom komma undan. Ernani beskyller kungen för att ha mördat hans far, och mitt i striden överraskas de av Silva. Han vill bestraffa de båda för att de har trängts sig in i hans trolovades rum. Då han får veta att den ene är hans kung faller han på knä och får Carlos förlåtelse. Kungen har kommit för att dryfta det kommande kejsarvalet. Han låtsas som om Ernani hör till hans följe och befaller honom att försvinna, och Elvira bönfaller Ernani att utnyttja chansen att sätta sig i säkerhet.

Akt II

På Silvas och Elviras bröllopsdag kommer Ernani till Silvas slott förklädd till pilgrim och ber om tak över huvudet. Han får veta att bröllopet är nära förestående, varpå han kastar av sig förklädnaden och erbjuder sitt huvud som bröllopsgåva eftersom han är efterlyst, och Silva kan alltså vinna den utfästa belöningen på att ange honom.

Men Silva förklarar att gästfriden för honom är okränkbar och skyndar sig ut på bastionerna för att speja efter kungens soldater. Ernani och Elvira utnyttjar tillfället till att bekräfta sin kärlek, och då Silva kommer tillbaka tror han att han har blivit bedragen. Kungen och hans soldater anländer i samma ögonblick, och Silva gömmer Ernani i ett hemligt rum. Carlo låter genomsöka huset utan resultat och tar i stället med sig Elvira som gisslan. Silva släpper ut Ernani och vill duellera med honom, men Ernani avböjer eftersom Silva är gammal. Han får höra att kungen har tagit Elvira med sig och avslöjar då för Silva att även Carlo älskar Elvira, och nu gör de gemensam sak för att rädda Elvira. Sitt eget mellanhavande får de göra upp efteråt. Ernani ger Silva sitt jakthorn och svär att han skall ta sitt eget liv när han hör Silva blåsa i hornet.

Carlo har gömt sig i Karl den stores mausoleum i Aachen för att bevista ett möte mellan några som sammansvurit sig för att döda honom medan kurfurstarna är samlade för att välja den nye tysk-romerske kejsaren. Carlo hoppas att de skall välja honom och ber sin väpnare avfyra tre kanonskott, om han blir vald.

Akt III

De sammansvurna möts och drar lott om vem som skall döda Carlo, och valet faller på Ernani. Silva erbjuder sig att lös honom från hans självmordsed om han vill överlåta uppgiften på honom, men Ernani är fast besluten att tillvarata denna möjlighet att hämnas sin far. Då hörs de tre kanonskotten, och Karl den stores gravkammare öppnar sig. De sammansvurna tror att det är den döde kejsarens ande som kommer, men Carlo ger sig tillkänna som kejsar Karl V. Han har hört deras förrädiska planer. Kurfurstarna närmar sig med krona och spira och utropar Carlo till tysk-romersk kejsare. Den nyvalde kejsaren befaller att de sammansvurna skall arresteras, och adelsmännen avrättas. Ernani avslöjar stolt att han i själva verket är hertig Juan av Aragonien. Då vädjar Elvira för honom, och kejsaren förlåter storsint alla och ger sitt tillstånd till vigseln mellan Ernani och Elvira.

Akt IV

Bröllopsfestligheterna är i full gång då en svartklädd maskerad gestalt blandar sig med sällskapet. Elvira och Ernani prisar sin lycka, men så ljuder plötsligt ett jakthorn i fjärran . Det är Silva som obönhörligt kräver att Ernani skall hålla sin ed, och fastän Elvira och Ernani bönfaller honom att ta hänsyn till deras lycka måste Ernani till sist sticka dolken i sitt bröst.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave

Libretto

Roller och rösttyper

Roll Rösttyp
Ernani tenor
Don Carlos baryton
Don Ruy Gomez de Silva bas
Elvira sopran
Giovanna sopran
Don Riccardo tenor
Iago bas
Kör