Ernani till Folkets Hus och Parker biografer

Verdi hade skrivit sina fyra första operor för La Scala i Milano men accepterade 1843 ett erbjudande om att skriva en opera för La Fenice i Venedig. I diskussionerna om ett lämpligt libretto ingick Shakespeares Kung Lear, men La Fenice hade ingen sångare som passade för titelrollen och därför enades man istället om Victor Hugos pjäs Hernani, som även Vincenzo Bellini hade varit frestad av. Verdi skrev själv utkastet till librettot vars slutliga utformning överläts på den helt oprövade Francesco Maria Piave med gott resultat. Verdi var själv missnöjd med sångarna vid premiären 9 mars 1844, men succén var gjord och blev ännu större vid senare föreställningar.

Tid och plats: I de aragonska bergen, i don Ruy de Silvas slott,i Karl den stores gravkammare i Aachen samt i Saragossa år 1519.

Akt I BANDITEN

Spanien 1519. Don Juan av Aragonicn har förlorat sin tron och sina rikedomar i inbördeskriget. Han har tagit namnet Ernani och leder ett band fredlösa i bergen. Han berättar för sina män om sin kärlek till Elvira och sin våghalsiga plan att rädda henne från det förestående bröllopet med hennes onkel Don Ruy Gomez de Silva. Männen vill gärna hjälpa honom och ger sig iväg med Ernani mot Silvas slott.

Elvira väntar på Ernani på sitt rum när hon får besök av Spaniens kung, Don Carlo. Han förklarar sin kärlek till henne, men försöker sedan röva bort henne och hon försvarar sig med en kniv. Ernani störtar in. Kungen känner igen honom som den notoriske fredlöse och öser förolämpningar över honom. De båda männen är på väg att börja duellera när Silva kommer in. Han är chockerad över att upptäcka Elvira med två främlingar och hotar dem båda. När en budbärare avslöjar kungens rätta identitet ber Silva om nåd, vilket Carlo beviljar. Han behöver Silvas stöd när den nya tysk-romerska kejsaren ska utses. Kungen skickar iväg Ernani.Han är upprörd, men när Elvira vädjar ger han sig av, fast besluten att hämnas.

Akt II GÄSTEN

I Silvas slott pågår förberedelserna inför Elviras och Silvas bröllop, Ernani anländer, förklädd till pilgrim. När Elvira kommer in klädd i brudklänning tar Ernani av sin förklädnad och erbjuder sitt huvud – som man har satt ett pris på – som bröllopsgåva. Elvira är ensam med sin älskade en kort stund och försäkrar att hon hellre skulle begå självmord än gifta sig med någon annan. När Silva återvänder blir han rasande över att se dem omfamna varandra. Men när kungen anländer gömmer Silva Ernani för att kunna hämnas på denne senare. Carlo anklagar Silva för att gömma en brottsling,men gamlingen vägrar att överlämna Ernani och erbjuder sitt liv i stället. När Elvira kommeroch ber kungen att visa nåd tar han med henne som gisslan. Silva utmanar Ernani på henne som gisslan. Silva utmanar Ernani på duell och blir förbluffad när Ernani avslöjar att Carlo också är ute efter Elviras hand. De båda kommer överens att uppskjuta sina stridigheter tills de har hämnats på kungen. Ernani säger att därefter ska hans liv ligga i Silvas händer. Han ger Silva ett jakthorn när det ljuder ska Ernani ta sitt liv. Silva går med på det och kallar på sina män för att ta upp jakten på Carlo.

Akt 111 NÅD

Vid Karl den stores grav i Aachen väntar Carlo pä kurfurstarnas besked om vem som ska bli nästa tysk-romerska kejsare. Han kontemplerar rikedomens och maktens förgänglighet och svär att regera med vishet om han blir vald. När en grupp konspiratörer under Ernanis och Silvas ledning samlas för att planera ett attentat på honom, gömmer han sig i gravkammaren. Ernani blir utvald att lönnmörda kungen, och männen ser fram emot en bättre framtid för Spanien. När en kanonsalut förkunnar att Carlo har blivit vald till kejsare kommer han fram från sitt gömställe och befaller att konspiratörerna ska straffas. Adelsmännen ska avrättas och de ofrälse fängslas. Ernani avslöjar sin rätta identitet och kräver att få dela samma öde som övriga adelsmän. Elvira ber återigen att hans liv ska skonas. Den nya kejsaren vänder sig till Karl den stores ande benådar konspiratörerna och beviljar att Ernani och Elvira ska få gifta sig.

Akt IV MASKEN

I sitt palats i Saragossa firar Ernani det kommande bröllopet med Elvira. Ett horn ljuder i fjärran och avbryter det lyckliga paret. Silva anländer och kräver att Ernani ska uppfylla sitt löfte. Ernani skickar bort den skräckslagna Elvira, konfronterar sin rival och ber att få uppleva ett ögonblick av lycka i slutet av sitt eländiga liv. Elvira återvänder samtidigt som Silva ger Ernani en dolk och kräver att få det som han har blivit lovad. Ernani stöter dolken i bröstet på sig själv och dör i Elviras armar.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Francesco Maria Piave

Libretto