Esa-Pekka Salonen – dirigent och kompositör

Esa-Pekka Salonen – dirigent och kompositör

Han är konstnärlig ledare för Östersjöfestivalen och är aktiv både som dirigent och tonsättare. Sedan 2008 är han chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Philharmonia Orchestra i London, där han inlett ett längre projekt som City Dreams kring Wien 1900-1935, och en djupdykning i Bartoks musik inkl turné med Riddar Blåskäggs borg i samarbete med videokollektivet Yeast Culture.

Efter 17 år som chefsdirigent för Los Angeles Philharmonic är han nu hedersdirigent där, och leder festivaler och konstnärliga samarbeten som Tristan-projektet, en uppsättning av Saint Francois d’Assise vid festspelen i Salzburg och en Stravinskyfestival med Pierre Boulez i Paris. Salonen profilerar sig allt mer inom opera från Wagner till Saariaho, vid operahus som La Scala, Covent Carden och Metropolitan. Som tonsättare är han uppmärksammad av konserthus världen över med festivaler, temaveckor och liknande.

Säsongen 2010/2011 inledde han samarbetet Expedition Saloner med Konzerthaus Dortmund kring hans verksamheter som dirigent och kompositör.

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts