Ett drömspel – nyskriven kammaropera

Ett drömspel

Ett drömspel – nyskriven kammaropera

Det är inte varje dag jag lyssnar på en kammaropera. Skall jag vara helt ärlig har jag hållit mig på armslängds avstånd och jag vet inte riktigt varför, för egentligen är ju en kammaropera bara i det mindre formatet. Men nu är jag fast.

Orsaken till denna min omsvängning ligger i det faktum att jag fick en cd-skiva på posten från den svensk-amerikanske kompositören S.J. Pettersson som är född och uppvuxen i Malmö-trakten och vid ett besök i det gamla hemlandet stötte han på mina operasidor och detta ledde till att han kontaktade mig via mejl och på den vägen är det.

Först började jag att lyssna på hans musik via Youtube, men tyvärr var kvaliteten inte den bästa, men jag hann ju ändå att uppfatta att detta var en musik som tyckte om. När jag sedan någon vecka senare fick en skiva på posten så kunde jag konstatera att detta är musik som jag gillar.

Numera lyssnar jag åtminstone en gång om dagen på denna underbara musik.Musik kan vara vanebildande i alla fall när den är så här bra.

Själva operan hade premiär i Los Angeles för några månader sedan och till nästa år planeras det ett par föreställningar i New York.

Operan bygger lösligt på August Strindbergs pjäs ”Ett drömspel” och musiken kan närmast betecknas som brilliant kraftfull och mycket emotionell dvs den väcker upp djupa känslor. Verket framförs av en grupp mycket skickliga och samspelta musiker, men om någon särskilt skall framhållas så måste det bli den underbara pianisten Yana Reznik, men även övriga är att betrakta som ypperliga musiker. Lägg till de ypperliga sångerskorna, Julie Lyons, Anjuli Deo, Charlene Chi och Mollie Weaver och du har en helt perfekt känsloresa.

Enligt min uppfattning är det en alldeles utmärkt skiva som håller rakt igenom, men det är klart att några melodier sticker ut mer än andra: ”Prelude”, ”Seven Walls”, ”The Officer and Victoria”, ”The Promise”, ”Agnes Aria” och ”Quarantine”

Vill du veta mer om verket kan du besöka mina operasidor där det finns länkar till kompositören och var du kan köpa skivan eller lyssna på ett utdrag.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Related posts

Kommentera