Eugen Onegin Malmö Opera – och Musikteater – synopsis

Eugen Onegin på Malmö Opera - och Musikteater - synopsis Eugen Onegin på Malmö Opera - och Musikteater - synopsis

Förslaget att komponera en opera baserad på Pusjkins roman kom från operasångerskan Elizaveta Lavrovskaja i maj 1877. Först ansåg Tjajkovskij att handlingen var tämligen banal, men han insåg snart dess meriter och skapade snabbt scenerierna för att kunna börja komponera. Han använde verser direkt ur romanen och valde ut känslosamma scener, därav undertiteln: “lyriska scener”. Operan är episodisk och har ingen sammanhållen berättelse, utan förmedlar glimtar ur Eugen Onegins liv. Detta kunde Tjajkovskij tillåta sig, eftersom han visste att publiken väl kände till Pusjkins roman och kunde fylla i tomrummen. Operan påbörjades i Ryssland och avslutades vid badorten San Remo vid Medelhavet 1878. Våren 1878 bodde Tjajkovskij ensam på fru von Mecks gods, Brilov, och en afton spelade han i sin ensamhet igenom operan. Han har senare berättat:

“Tonsättaren var den ende åhöraren. Jag skäms över att erkänna att åhöraren var rörd till tårar och att han gav tonsättaren tusen komplimanger.”

Tid och plats: På landsbygden och i S:t Petersburg under 1820-talet.

Akt 1

Scen 1

I en trädgård på släkten Larins lantgods. De unga flickorna Tatjana och Olga längtar efter kärlek och lycka. Bönderna hälsar härskarinnan. Endast Tatjana lyssnar uppmärksamt. Grannen Lenskij, en poet, är förlovad med den muntra Olga. Han presenterar för släkten Larin en vän från S:t Petersburg, Eugen Onegin. Medan Lenskij uppvaktar sin tillbedda Olga, underhåller Onegin den melankoliska Tatjana med ett intellektuellt samtal.

Scen 2

Tatjana frågar ut amman Filippjevna om kärlek. Hon har förälskat sig i Onegin, som för henne förkroppsligar hjälteidealet från hennes drömmar och från den romantiska litteraturen. I ett brev bekänner hon sin kärlek till Onegin och skickar iväg Filippjevna med detta till honom.

Scen 3

Den upphetsade Tatjana väntar oroligt på Onegin. Denne visar hövligt tillbaka flickans kärleksförklaring: han varken söker eller behöver kärleken.

Akt 11

Scen 1

De adliga från trakten infinner sig till en bal med anledning av Tatjanas födelsedag. Fransmannen Triquet sjunger en gratulationskuplett. Onegin har långtråkigt och är arg på Lenskij, som har övertalat honom att följa med till balen. För att förarga vännen dansar han oavbrutet med Olga. Lenskij känner sig sårad och utmanar Onegin på duell.

Scen 2

Morgonen därpå står vännerna mot varandra som fiender. Båda vet att duellen är vansinnig, men ingen finner kraft att ta det första steget till försoning. Lenskij dödas av Onegin.

Akt 111

Scen 1

Efter flera års kringflackande i utlandet återvänder Onegin till S:t Petersburg, där han återser Tatjana, som nu har gift sig med furst Gremin och är en vacker, firad kvinna. Onegin förälskar sig i den kvinna, som han en gång försmådde.

Scen 2

Onegin har övertalat Tatjana till ett samtal på tu man hand och bekänner sin kärlek till henne. Tatjana älskar fortfarande Onegin, men visar tillbaka hans kärleksförklaringar och förblir sin make trogen.

Upphovspersoner

Musik: Peter Tjajkovskij|Text: Peter Tjajkovskij och Konstantin Sjilovksij efter Alexandr Pusjkins versroman Eugen Onegin