Eugen Onegin på Gamle Scene formidabel opera

Eugen Onegin på Gamle Scene formidabel opera Foto: Anders Bach

Den Jyske Opera som på engelska heter Danmarks National Opera turnerar två gånger per år Danmark runt. Nu med Peter Tjajkovskijs Eugen Onegin som kompositören valde att kalla lyriska scener, och föreställningen ges ytterligare en gång på Gamle Scene innan man fortsätter på Själland.

Eugen Onegin på Gamle Scene formidabel opera

Det blev ännu en formidabel operaupplevelse denna gång med det andra sångarlaget. Eugen Onegin med Den Jyske opera är utan tvekan en av de allra bästa uppsättningar som jag har upplevt av deras turnéuppsättningar under årens lopp.

Scenografi är bedövande vacker och det är fint att se hur enkelt scenen förändras och hur väl kören sköter det praktiska samtidigt som de har en fin klang i sina partier.

Copenhagen Phil gör en utmärkt insats, men ibland upplever jag att dirigenten tillåter att det spelas för starkt, men det är naturligtvis en smaksak.

Det är typ fem lyriska scener som är grunden för mitt positiva omdöme och det börjar med Tatjanas brevaria där Tanja Kuhn gör en helt övertygande och mycket berörande insats.

Efter pausen följer namnfesten och här imponerar framförallt Lenskij som  gestaltas av Philippe Do, och hans Olga, Johanne Höjlund och monsieur Triquet hjälper till att höja stämningen innan Onegin accepterar Lenskij krav på satisfaktion.

Efter festen och innan Onegin skjuter ihjäl honom sjunger Lenskij sin stora aria Kuda  Kuda. Här levererar tenoren Philippe Do sin aria med all önskvärd känsla och övertygelse.

Efter duellen och flera år senare kommer Onegin till en fest arrangerad av Furst Gremin som sjunger sin aria om lyckan med kärleken när än den inträffar. Det görs med all kraft och pondus som arian kräver av Valerian Ruminski.

Eugen Onegin känner igen Larinas dotter och faller pladask för Tatjana som erkänner att hon fortfarande älskar honom, men vill ändå inte lämna sin make Furst Gremin.

Det är en magnifik avslutning där både Tanja Kuhn och Leif Jone Ölberg briljerar med sina stämmor och sceniska gestaltning.

Vacker musik och scenografi med utmärkta kör- och solistinsatser gör detta till en perfekt operaupplevelse som du bara inte får missa!

Om föreställningen

Sett föreställningen 19.11.2019 Gamle Scene

Upphovspersoner

Musik: Peter Tjajkovskij
Libretto: Konstantin Sjilovskij, kompositören och Modest Tjajkovskij

Konstnärligt team

Dirigent: Tecwyn Evans
Regissör, scenograf och kostymdesign: Hinrich Horstkotte
Ljusdesigner: Ib Asp

Medverkande

Eugen Onegin: Leif Jone Ölberg
Vladimir Lenskij: Philippe Do
Tatjana: Tanja Kuhn
Olga: Johanne Höjlund
Furst Gremin: Valerian Ruminski
Larina: Birgitte Mosegaard Pedersen
Triquet: Simon Mott Madsen
Filipjevna: Bolette Bruno Hansen
Zaretskij: Andreas Winther
En kapten: Jani Kyllönen
En bonde: Erik Bekker Hansen
Guillot: Erik Bekker Hansen
Den Jyske Operas  kör
Copenhagen Phil

Läs mer