Eva Rydén svensk sopran utbildad på Mozarteum

Eva Rydén svensk sopran utbildad på Mozarteum

Eva Rydén svensk sopran utbildad på Mozarteum

Eva Rydén, född i Malmö, uppvuxen i Skanör-Falsterbo. Utbildad vid Universitetet Mozarteum i Salzburg (Österrike) (Musikhögskolan och Operahögskolan) med Magister Artium Diplom, för Prof. Rudolf Knoll och Prof. Horiana Branisteanu och under många år privat för operasångerskan Karin Mang-Habashi, flertalet master klasser, därtill har hon haft Birgit Nilsson som mentor.

Hon debuterade vid Bayreuther Festspiele (Tyskland) som Helmwige i Wagners Valkyrian tillsammans med namn som Plácido Domingo och Maestro Sinopoli. Eva har även varit solist vid Probaltica Festival i Polen, Mikaeli Festivalen, Theatre Mancinelli i Italien, Morianska teatern, Lunds Stadsteater, Den Ny Opera i Esbjerg, Danmark, Skånska Operan.

Eva är en ofta anlitad konsertsångerska i olika sammanhang och har konserterat på flera ställen i Europa. Eva har medverkat i såväl utländsk Radio och TV som i svensk och har erhållit det stora sångpriset Gianna Szel med motiveringen -“För den bästa och för den vackraste rösten”.

Eva har under senare tid bland annat haft stor framgång med en gedigen minneskonsert för Birgit Nilsson “ur Birgit Nilssons repertoar”. Eva är sedan i våras ny medlem i EuStars och debuterar här som Floria Tosca.

Upplevda föreställningar

OperaRollOperahusDatum
Figaros bröllopMarcellinaSkånska Operan10.2.2008
ToscaToscaS:t Nicolai-kyrkan i Trelleborg31.7.2012

Länktips

Eva Rydén´s hemsida

Eva Rydén on Youtube

Eva Rydén sjunger från Konserthuset i Freiburg ( nov 2013)

Festspelen i Piteå om Eva Rydén

Wagneropera.net about Eva Rydén

Operaplanet – Eva Rydéns blogg

Operarosa om Eva Rydén

OVIS – hemsida

ORSO about Eva Rydén

Bayreuther Festspiele about Eva Rydén

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts