Falstaff covid -19 – version från Malmö Opera

Falstaff covid-19-version från Malmö Opera Fotograf: Jonas Persson

Falstaff covid -19 – version från Malmö Opera

Igår kväll hade Giuseppe Verdis sista opera Falstaff premiär på Malmö Opera med femtio personer i salongen och enligt uppgift med mer än tusen streamingbiljetter sålda.

Det blev en mycket fin operaupplevelse även om jag naturligtvis saknade möjligheten att uppleva föreställningen direkt på på ort och ställe.

Men nöden har ingen lag utan nu gäller det att hålla ut och stå ut till Covid-19 lämnar oss helt och hållet i fred eller åtminstone tills dess ett verksamt vaccin finns tillgängligt.

Giuseppe Verdis opera Falstaff är en förväxlingskomedi baserad i huvudsak på Shakespeares pjäser Muntra fruarna i Windsor och Henrik IV. I operans berömda slutfuga konstateras att allt i världen är ett enda stort skämt. Men kan bara hålla med: I dessa tider känns det som om verkligheten är precis lika absurd som en operakomedi.

För att garantera säkerheten för de medverkande har vi tvingats lägga vår ursprungliga idé för Falstaff, Shakespeare möter Orwells Djurfarmen, på hyllan.

NYTT KONCEPT

På rekordtid har regissören Lotte de Beer och scenografen Christof Hetzer i stället arbetat fram en rykande dagsaktuell, fullständigt galen samtidskomedi med Zoom-möten, TV-inspelningar, emojis och fake news – Shakespeare möter Fox News och Desperate Housewives!

Falstaff befinner sig i en nutida TV-studio klädd i kostym, men är precis lika bufflig, fåfäng, feg och opålitlig som i Shakespeares original. Och han blir precis lika grundlurad av de smarta kvinnor han själv försöker lura.

Mina tankar

Det blev en mycket bra föreställning även om en del scener kändes aningen främmande. Höjdpunkterna i föreställningen är absolut de formidabla sångareinsatserna och det gäller faktiskt rakt över även om det ingår några helt nya röster dvs röster som jag lyssnar på för första gången och främst bland dessa vill jag särskilt nämna den georgiske barytonen Misha Kiria som gestaltar titerollen Falstaff. Ford sjöngs av Orhan Yildiz och Sehoon Moon gestaltade Fentons parti.

I de kvinnliga rollerna vill jag särskilt framhålla den amerikanska sopranen Jacquelyn Wagner, den australienska koloratursopranen  Alexandra Flood som gestaltar Nannetta.

Roligt att få uppleva några alldeles utmärkta svenska sångare och där vill jag särskilt framhålla, Maria Streijffert och Matilda Paulsson bland damerna som gestaltade Mrs Quickly respektive Meg Page.

Bland herrarna imponerade, som vanligt, basen Nils Gustén, Pistola, men inget ont om de båda tenorerna, Jonas Duran och Niklas Björling Rygert.

Till det positiva intrycket vill jag också framhålla insatserna av Malmö Operakör, men där det inte går att särskilt framhålla någon speciell sångare utan mitt omdöme får gälla kören som helhet

Till sist vill jag också framhålla Malmö Operaorkester under ledning av sin chefsdirigent Steven Sloane. Vanligtvis är jag inte så förtjust att lyssna när Steven Sloane  leder orkestern, men här måste jag erkänna att han gjorde ett mycket fin insats och det blev en högtidstund att lyssna på verket.

Om du ser föreställningen vid ett annat tillfälle tänk då på att Steven Sloane kan ersättas av David Niemann och att Alice Ford kan sjungas av Rebecca Nelsen och Nannetta sjöngs av Sabina Bisholt.

Streamingbiljett

Tänk också på att du måste köpa en streamingbiljett i god tid innan föreställningen, helst dagen före du skall se föreställningen, men också att det är som du ser föreställningen på teatern dvs du kan till exempel inte pausa föreställningen och återuppta visningen.

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Arrigo Boito

MEDVERKANDE

DIRIGENT: Steven Sloane
REGI: Lotte de Beer
SCENOGRAFI & KOSTYM: Christof Hetzer
SCENOGRAFI- & KOSTYMPARTNER Agnes Hasun
KOREOGRAFI Gail Skrela Hetzer
LJUS Alex Brok
VIDEODESIGN Charlotte Rodenstedt, Bloody Honey
DRAMATURG Peter te Nuyl
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör

ROLLER

Sir John Falstaff: Misha Kiria
Alice Ford; Jacquelyn Wagner
Ford: Orhan Yildiz
Nannetta: Alexandra Flood
Fenton: Sehoon Moon
Mrs Quickly: Maria Streijffert
Meg Page: Matilda Paulsson
Bardolfo: Jonas Duran
Pistola: Nils Gustén
Dr. Cajus: Niklas Björling Rygert

 

Fotograf: Jonas Persson

Mer att läsa

Malmö Opera

Om Giuseppe Verdi

Gregers DH