Falstaff på GöteborgsOperan – synopsis

Falstaff på GöteborgsOperan - synopsis

Falstaff på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giuseppe Verdi|Text: Arrigo Boito, efter Shakespeare

Libretto

Här kan du hämta hem librettot till Falstaff på italienska DEUTSCH ESPANOL

Premiär

Premiär på La Scala i Milano. Sett föreställningen: 15.1.2006 Göteborgsoperan Göteborg

AKT 1

Värdshuset Strumpebandet

“Falstaff! Sir John Falstaff!!!” Dr Cajus är ursinnig, Falstaffs följeslagare Pistola och Bardolfo har slagit hans tjänare, supit honom under bordet och tömt hans fickor.Men hut går inte hem hos “riddare Falstaff “. Inte heller värdshusvärdens krav på betalning för ymnig konsumtion får gehör.Falstaff räknar inte ut vad han har råd med innan han beställer, hans mage måste fyllas rejält, utan sin backanaliska buk är han blott intet.

Och så dessa tjänare! Kostar förbaskat mycket, och vad gör de förresten, förutom att supa? Vad Falstaff behöver är en kvinna.

Två problem kräver två lösningar. Falstaff skriver två identiska friarbrev, ett till vackra Alice Ford och ett till Meg Page. Båda gifta, rika och av borgerlig rang. Och tjänarna ska nu göra rätt för sin lön, som brevbärare. Men icke; Pistola och Bardolfo hänvisar till sin heder och Falstaffs friarfiffel faller dem inte på läppen. Falstaff ställer sig helt oförstående till deras anfäktelser, “heder stillar ingen hunger”, de kan gå!

Trädgården utanför Fords residens

Alice Ford, dottern Nannetta, Meg Page och Mrs Quickly är goda grannar. Således går det bara minuter innan Falstaffs likalydande, heta brev till Alice och Meg är jämförda och identifierade; fruarnas hämnd skall bli ljuv!

Ford,följd av herrarna Fenton, Dr Cajus samt Falstaffs avhoppade tjänare Pistola och Bardolfo har samlats och Falstaffs forna tjänare avslöjar för Ford att Falstaff ämnar förföra hans fru.Unge Fenton lyckas under tiden stjäla en stund med Nannetta: “Kyssta läppar förlorar aldrig lyckan”.

Fruarna har enats om att Mrs Quickley ska avlägga visit hos Falstaff medbringande en kokett inbjudan från Alice. Ovetande om kvinnornas planer, beslutar sig å sin sida Ford att söka upp Falstaff förklädd och under täcknamnet Flod.

AKT II

Värdshuset Strumpebandet

Bardolfo och Pistola ber Falstaff om att få komma tillbaka i tjänst. Quicklys ankomst annonseras av Bardolfo, som nu alltså är med i intrigspelet mot Falstaff. Under utsökt artiga former tillkännager Mrs Quickly att Alice Ford kan ta emot riddare Falstaff “Mellan klockan två och tre”, då herr Ford brukar vara frånvarande. Angenäma hälsningar från vackra Meg överbringas också – men hennes man är tyvärr sällan borta.

Nästa gäst hos Falstaff är “herr Flod”- den förklädde Ford. Han har med sig vin och pengar och för detta hoppas Flod att Falstaff ska hjälpa honom att vinna en viss Mrs Alice Ford,som han älskar över allt.Om Falstaff, en talför man av rang, kan förföra henne först, kan han kanske bana vägen för Flod.Allt verkar nu gå Falstaffs väg, han skall t o m få betalt för att förföra: “Inom en halvtimme är hon i min famn!”.Flod/Ford drabbas av svår svartsjuka och “känner hur hornen växer ur pannan”. Han vet ju inget om fruarnas list och lust, utan tror att hustruns invit till Falstaff är på riktigt.

Hemma hos Fords

De muntra fruarna är samlade och Mrs Quickly berättar om resultatet av sin visit hos Falstaff: han kommer “mellan två och tre”!Nannetta som är kär i unge Fenton är förtvivlad, då hon har fått veta att fadern vill gifta bort henne med Dr Cajus.Men även för detta har hennes mamma ett motgift.Falstaff kommer på friarfötter, precis mellan två och tre. Alice ligger på sin schläsong med lutan, och den koketta komedin kan börja. Hon är dygdig, inte dyr i drift, tål inte tanken på rivalen Meg,och till tonerna av flöjt och violiner minns Falstaff, som vore det igår, en lätt ung page, honom själv!

När Falstaff blir allt för upphetsad kommer Quickley till undsättning med besked om att Meg är på väg,Falstaff måste gömma sig. Och det kommer också ett mycket oväntat besök – av Ford, galen av svartsjuka och med en skock vapendragare på släp. Hemmet ska genomsökas, Falstaff hittas och straffas!

Hur ska fruarna kunna rädda denna “val” i orkan? Kanske i en tvättkorg, som sedan bärs upp till ett fönster, som står öppet, precis över floden Themsen?

Till sist finner Ford den förbjudna kärleken, men inte i form av Falstaff, utan “den rebelliska” dottern Nannetta och Fenton, tätt omslingrade.

AKT III

Utanför värdshuset

Falstaff,förnedrad, fallen och återuppstånden ur floden, förbannar världen och sitt öde. Sött, varmt vin är nu hans enda tröst.Men kvinnorna är inte färdiga med honom. Quickly anländer ånyo: “Alice är förtvivlad!”, Falstaff måste ge henne en chans till: “kom till Windsorskogen vid midnatt, under eken, utklädd till den Svarte Jägaren”.

Alice förbereder sista akten i sin kvinnokomedi, spelet i den mystiska skogen.Ford,som nästan förlåtits för att han trodde Alice skulle kunna bedra honom med Falstaff,förbereder i hemlighet Dr Cajus på en nattlig ceremoni under vilken Cajus ska få gifta sig med Nannetta.

Windsorparken

Där natten är mörk, alla förklädda, ingen vet vem som är älva eller människa, ond eller god. Straff,nåd, försoning, förändring och ett lyckligt giftermål ska äga rum under eken, i lyktornas sken.

“Sen går vi hem till Sir Falstaff och äter. Världen är full av gyckelspel, alla är födda till skämt och spratt.”

Related posts

Kommentera