Fängslande oratorium på Kungliga Operan 2020

Fängslande oratorium Fängslande oratorium på Kungliga Operan 2020 Foto: Kungliga Operan/Mats Bäcker
81 / 100

Fängslande oratorium på Kungliga Operan 2020

Anne Sofie von Otter i fängslande oratorium av Kaija Saariaho La Passion de Simone, av tonsättaren och Polarpristagaren Kaija Saariaho, är helt präglad av den fransk-judiska filosofen och mystikern Simone Weils tankar och skrifter. Det är en passionerad, fascinerande och motsägelsefull värld som hovsångerskan Anne Sofie von Otter tar sig an tillsammans med Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet och dirigenten Christian Karlsen.

Konserten är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Judisk kultur i Sverige. Ann Sofie von Otter framför Kaija Saariahos oratorium om den berömda filosofen Simone Weil på Kungliga Operan den 17 oktober. Foto: Kungliga Operan/Mats Bäcker När en ung Kaija Saariaho lämnade Finland för att fortsätta sina studier inom komposition i Tyskland, var Simone Weils böcker en viktig del av packningen. Hennes texter har alltid inspirerat den idag världsberömda tonsättaren och 2006 uruppfördes La Passion de Simone i en scenisk version i regi av Peter Sellars. När verket kommer till Kungliga Operan är det omarbetat av Saariaho till ett konsertant oratorium.

Konsertkvällen inleds med ett samtal på stora scenen mellan Kaija Saariaho och Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson.

Kaija Saariaho är en av dagens mest framstående tonsättare och samarbetet med Esa-Pekka Salonen och Peter Sellars har gjort henne särskilt intressant för världens operascener, säger Katarina Aronsson och tillägger: När idén kom från Judisk kultur i Sverige att göra La Passion de Simone med von Otter som solist sa jag och Birgitta Svendén ja direkt.

Judisk kultur i Sverige har under 2020 satsat på flera program som uppmärksammar 75-årsjubiléet av Auschwitz befrielse. La Passion de Simone är en del av det. Vi är oerhört glada för samarbetet med Kungliga Operan och för Kaija Saariahos besök i Stockholm«, säger Lizzie Scheja, VD för Judisk kultur i Sverige..

Ända sedan jag för första gången kom i kontakt med Simone Weils tankevärld har jag intresserat mig för hennes starka asketism och passionerade sökande efter sanningen. La Passion de Simone är resultat av ett samarbete mellan författaren Amin Maalouf, regissören Peter Sellars och jag själv. Innan jag satte igång med att komponera musiken började vi tillsammans att plocka ut delar av Weils liv och verk till librettot. säger Kaija Saariaho.

Om Saariaho fascinerades av Weils abstrakta och andliga/intellektuella tankar, intresserade sig Peter Sellars främst för hennes samhällsengagemang och politiska arbete. Amin Maaloufs libretto berättar om en skör människas öde i de stora idéernas närhet och även mycket som rör människans villkor.

Simone Weil

Den fransk-judiska filosofen och mystikern Simone Weil (1909 – 1943) var ständigt i rörelse, ständigt med nya sanningar att finna. Under sitt korta liv hann hon bl.a. delta i spanska inbördeskriget, arbeta på flyktingläger och inom tung industri. Som konvalescent på klostret i italienska Assisi fick hon en religiös uppenbarelse och sökte sig till den katolska kyrkan, samtidigt som hon intresserade sig för alla religioner. Men framför allt formulerade hon banbrytande tankar kring människans och samhällets grundläggande behov.

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare. Från senare delen av 90-talet har hon alltmer vänt sig till musikdramatik. 2013 tilldelades hon Polarpriset med motiveringen »en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade«. Hennes musik har beskrivits som en »särpräglad skönhet, inspirerad av drömlika tillstånd, myter och dunkla mysterier.

Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter är en av vår tids mest mångsidiga artister. Som operasångerska har hon gjort framträdande roller vid alla ledande operahus och i konsertsammanhang samarbetat med flera av världens ledande dirigenter, orkestrar och kammarmusiker. Hon är flitigt representerad på skiva och har bland annat mottagit 4 grammis och 2 Grammy Awards.

Christian Karlsen

Christian Karlsen har arbetat med några av världens främsta tonsättare, däribland polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubaidulina. Han är en regelbunden gäst hos ledande ensembler för samtida musik. 2018 var han en av initiativtagarna till festivalen »Gränslandet Symfonisk Fest« på Trädgården i Stockholm.

Läs mer