Faust fransk opera på Göteborgsoperan

Faust på GöteborgsOperan - synopsis
Faust fransk opera på Göteborgsoperan

Faust fransk opera på Göteborgsoperan

Efter att ha stått strejkvakt i olika perioder under mer än tre veckor var det så äntligen dags att få en helg utan alltför många tankar på jobb och andra plikter. I lördags tog jag alltså tåget till Göteborg för ett kortare besök hos min äldsta dotter och hennes familj. Det var alltså dags att umgås med framförallt mina två barnbarn några timmar på lördag och söndagen. Det var mycket uppfriskande att träffa Klara som är äldst och fyra år och Lilly som är c:a fjorton månader.Egentligen borde man mycket oftare ta sig tid till dessa besök. Det blir kanske mer av det när och om jag går i pension, i slutet av 2007.

På kvällen var jag tillsammans med min äldsta dotter och såg den rosade föreställningen på Göteborgsoperan, Charles Gounod´s Faust. Detta var en händelse som jag sett framemot sedan månader tillbaka. Det hela började när jag såg Johan Weigel i Arabella som gick tidigare i våras.Sedan dess har jag väntat på att se och höra Johan Weigel i rollen som Faust.

Därför blev jag oändligt besviken när vi på introduktionen fick besked om att Weigel inte kunde sjunga på grund av en besvärlig hals, men vi tröstades med att vi skulle se två Faust. Knappast någon större tröst när man har rest trettio mil för att se föreställningen. Rollen som Faust sjöngs av Mathias Zachariassen, en för mig helt okänd sångare, som precis innan föreställningen hade flugits in i all hast från München. Möjligen inte någon dålig ersättare, men som sagt om man förväntat sig en helt annan sångare..

Nåväl Mathias gjorde ingen dålig insats med något enstaka undantag, men jag tycker nog att operan borde meddela oss redan när vi kom till operahuset att Weigel var utbytt.

Föreställningen dirigerades av Pietro Rizzo och var i regi av Christof Loy för scenografin svarade Herbert Murauer. Kvällens sångliga prestationer svarade Fredrik Zetterström i rollen som Valentin och Ann-Kristin Jones för i Siebels roll. Därmed inte sagt att Malin Byström och Anders Lorentzon gjorde en dålig insats långt därifrån. Ett extra + till både orkester och kören. Det är alltid trevligt att besöka GöteborgsOperan.

För ett år sedan såg jag Faust i Malmöoperans uppsättning och frågan som man ställer sig vilken föreställning var bäst. Jag tycker nog att det blev oavgjort.

På söndag middag var det dags att säga con te partiro till min dotter med familj och påbörja resan hem, denna gång med buss eftersom jag fick ett bättre pris med Swebus än vad SJ kunde erbjuda.

Related posts

Kommentera