Faust på Folkoperan – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Faust på Folkoperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Charles Gounod|Text: Jules Barbier and Michel Carré efter Johann Wolfgang von Goethe´s pjäs med samma namn|

Libretto

Här kan du hämta librettot till Faust på franska DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL RUSSKIJ

Libretto på franska

Premiär

Urpremiär på Théâtre Lyrique i Paris 19 mars 1859. Sett föreställningen:FolkOperan

FAUST ÄR EN MEDELÅLDERS MAN, som förlorat tron på allt och tappat lusten att leva. Han står just i beredd att ta sitt liv, när Mefistofeles dyker upp. Han erbjuder Faust ungdom och njutning i utbyte mot hans själ. Mefistofeles lockar Faust med en vision av Marguerite och Faust går med på överenskommelsen.

Valentin, Marguerites bror, är på väg ut i krig. Han ber deras vän Siebel att ta hand om Marguerite medan han är borta.

Mefistofeles arrangerar ett möte mellan Faust och Marguerite, men hon avvisar Fausts närmanden.Mefistoteles försöker att locka Marguerue med hjälp av ett juvelskrin. Marguerite kan inte motstå att pröva smyckena och hon visar dem för sin granne Marthe. Då dyker Faust och Mefistofeles upp och medan Mefistofeles avleder Marthes uppmärksamhet, förklarar Faust sin kärlek till Marguerite.

Faust har övergivit Marguerite som bär hans barn. Valentin återvänder från kriget och råkar höra Mefistofeles hånfulla serenad utanför Marguerites fönster. När Valentin förstår vad som har hänt under hans frånvaro drar han sin kniv och utmanar Faust. Med Mefistofeles hjälp dödar Faust Valentin.

Marguerite söker sin tillflykt i kyrkan, där Mefistofeles förklarar henne evigt fördömd. I ett ögonblick av desperation förlorar hon sitt ofödda barn.

Faust kan inte leva utan Marguerite. Han återvänder till henne tillsammans med Mefistofeles för att ta henne med sig. Marguerite som nästan förlorat förståndet känner först inte igen Faust. Hon hör röster som sliter henne åt olika håll, tills hon inser att kampen är inom henne. Det är bara hon själv som kan välja det goda eller onda.

Related posts