Faust på GöteborgsOperan – synopsis

Faust på GöteborgsOperan - synopsis

Faust på GöteborgsOperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Charles Gounod Text: Jules Barbier and Michel Carré efter Johann Wolfgang von Goethe´s pjäs med samma namn

Libretto

Här kan du hämta librettot till Faust på franska DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL RUSSKIJ

Premiär

Urpremiär på Théâtre Lyrique i Paris 19 mars 1859. Sett föreställningen: 6.10.2007 GöteborgsOperan Göteborg

Akt 1

Den gamle doktor Faust, märkt av svår sjukdom,religiöst tvivel och självförakt, har nyligen gjort ett misslyckat självmordsförsök. Som sista utväg kallar han nu på djävulen, som ögonblickligen infinner sig. Djävulen lägger fram ett kontrakt: Han, Mephistophélés, ska uppfylla alla Fausts önskningar och stå till hans tjänst på jorden, men “på andra sidan” måste Faust tjäna honom. Faust vill än en gång vara ung, börja om sitt liv och ta igen det han gått miste om. När han fått upp ögonen för den unga Marguerite, som Méphistophélés låtit honom se som i en vacker kärleksdröm, skriver han på kontraktet.

Pakten ingås och Méphistophélés förvandlar den gamle, skröplige Faust till en frisk, ung man. Méphistophélés tar med Faust till en fest, där han återigen ska få träffa den vackra Marguerite. även soldaten Valentin, Marguerites bror, hans kumpan Wagner och Siebel, Marguerites hyperkänslige fästman, går ti11 festen. Där tar Valentin och Wagner avsked, eftersom de måste dra ut i krig. Marguerite ger sin bror ett krucifix som ska skydda honom. Han i sin tur ber, tillsammans med henne, inför alla till Gud att hon inte ska råka illa ut när han är borta.

Méphistophélés, som har tråkigt på festen, piskar upp stämningen med blasfemiska sånger och »krämmer människorna med dystra förutsägelser enligt hans profetia ska den unge Wagner stupa i något av de kommande anfallen, Siebel förespås att han aldrig mer kommer att kunna ge Margueriteen blombukett, eftersom hans händer är förhäxade så att de blommor han rör vid kommer att vissna. även för Valentin förutser han en dyster framtid:han kommer snart att mista livet.

Församlingen värjer sig med en koral mot främlingen och hans trollkonster. Det får Méphistophélés att tappa målföret för ett ögonblick. När dansen börjar sammanför han slutligen Faust och Marguerite till ett första kort möte. Marguerite insisterar dock på att gå hem ensam.

Akt 2

Utanför Marguerites bostad. Några timmar senare.

Siebel vill i hemlighet lägga en blombukett vid Marguerites fönster. Först sedan han doppat händerna i vigvatten lyckas han plocka upp blommorna utan att de vissnar. Méphistophélés och Faust står också där och iakttar Marguerite. Faust är djupt berörd av det enkla liv Marguerite lever. Méphistophélés placerar ett smyckeskrin i närheten av Siebels blombukett. Marguerite arbetar i sin lilla trädgård för att avleda tankarna från den främmande mannen, som förmodligen är ouppnåelig för henne. Hon upptäcker snart Siebels blommor och sedan även smyckeskrinet. Hon kan inte motstå frestelen att prova smyckena. Grannen Marthe ertappar henne, och även hon bär några av smyckena när två herrar dyker upp: Faust och Méphistophélés. Den sistnämnde, nu som en dyster budbärare, kommer med nyheten att Marthe Schwerdtleins man har förolyckats. Faust utnyttjar Marguerites osäkerhet för att närma sig henne, medan Méphistophélés nödgas ta hand om Marthe, som snabbt vill komma över förlusten av sin man.

I Fausts närhet upplever Marguerite en lycka som ger henne, och även honom, en föraning om evigheten. För att kunna hålla kvar denna dyrbara stund i sitt hjärta ber hon Faust att gå hem och återkomma först dagen därpå – och att då stanna för alltid. Faust går med på det. Méphistophélés lyckas dock övertala honom att besöka henne redan samma natt.

Akt 3

Långt senare.

Faust har övergett Marguerite sedan hon fött en son. Hon hoppas ändå att han ska komma tillbaka. Siebel hyser fortfarande varma känslor för Marguerite och lovar att stå vid hennes sida, oavsett vilket svar han får från henne. Valentin och den svårt sårade Wagner återvänder från kriget. Valentin blir förvånad över att hans syster inte välkomnar honom hem, och han ställer Siebel till svars.

Under djävulens inflytande dödar Marguerite barnet när hon inte längre står ut med att folk pekar finger åt henne. Méphistophélés provocerar dessutom fram ett gräl mellan Valentin och Faust. Det blir en kamp på liv och död. Den döende Valentin förbannar sin syster. De religiösa invånarna anar att de själva är medskyldiga till denna småstadstragedi.

Akt 4

Marguerite har anhållits som barnamörderska och väntar helt apatisk på sin avrättning. Méphistophélés, som mot sin vilja har fört Faust till henne,ska nu hjälpa henne att fly. Marguerite har dock inga livskrafter kvar och inte heller någon vilja att älska Faust. Under sina sista sekunder i livet har hon modet att vara sig själv och inte leva för andra. Därmed undandrar hon sig också sina jordiska bödlar och dör. En ny dag gryr.

Christof Loy

Related posts