Luciano Pavarotti – dog för fem år sedan

Luciano Pavarotti – fotograf: Aprile Millo

Luciano Pavarotti – dog för fem år sedan

Luciano Pavarotti – en av världens bästa tenorer dog för fem år sedan

Den sjätte september är det fem år sedan Luciano Pavarotti avled. Han är en av världens finaste tenorröster och jämsides med vår egen Jussi Björling tillhör han mina absoluta favorittenorer. Visst det finns många fantastiska tenorröster inte minst bland de skandinaviska sångarna och framförallt från den nya generationen sångare och särskilt från omlagda barytonister, men Luciano Pavarotti tillhör den gruppen äldre sångare, som jag alltid finner stort nöje i att lyssna på inte minst på Youtube.

Bland dagens tenorröster vill jag särskilt nämna dessa, om jag måste begränsa mig till några stycken så blir det i alfabetisk ordning Joachim Bäckström,Lars Cleveman, Daniel Frank,Peter Lodahl, Rickard Söderberg och Michael Weinius.

Ursprungligen hade jag tänkt att skriva detta inlägg tidigare, men plötsligt räckte inte tiden till, men i dag såg jag Woody Allens senaste, eller heter det årliga film, “Förälskad i Rom”.

I filmen ägnar sig svärfadern och begravningsentreprenören åt att sjunga i duschen, med en av de finaste tenorrösterna som jag har hört på ett tag (Fabio Armiliato). Det får Jerry, den pensionerade operaregissören, som spelas av Woody Allen själv att tro och hoppas att han i stället för att skriva pensionär kan ägna sitt liv åt att vara managern åt detta fynd.

Här några prov på Luciano Pavarotti´s sångkonst: Amor ti vieta från Fedora

Recondita Armonia från Tosca

Vesti la giubba Pajazzo

Du kan läsa mer om Luciano Pavarotti på Mogens Operasidor

Related posts