Fête Galante på Det Kongelige Teater cdinspelning

Fete Galante – cd-inspelning

Fête Galante på Det Kongelige Teater cdinspelning

Fête Galante – Poul Schierbeck – Danmarks Richard Strauss?

För tre månader, sedan kan jag ärligt skriva, hade jag ingen som helst aning om att det fanns en dansk kompositör med namnet Poul Schierbeck och ännu mindre kände jag till hans enda operaverk, nämligen “Fête Galante”.Operan hade premiär på DKT 1931 och nypremiär 1960. Det är en av de få danska operaverken under förra århundradet, som har getts ännu en gång

Men så blev det så att jag fick möjlighet att uppleva en konsertant version av operan i Tivolis Konsert-sal.Dessutom med representanter nya såväl som lite äldre medlemmar av den danska sångareliten och denna kväll förstärkt med vår egen tenor Michael Weinius. Det blev en stor operaupplevelse om än något annorlunda än vad jag är van vid. Då tänker jag först och främst på den annorlunda upplagda musiken.

Inledningen till såväl första som andra akten leder mig in till att tänka på ett symfoniskt verk och mindre ett operaverk. Nåväl allting ordnar sig till det bästa, när väl sångarna kommer in i bilden.

Min vana trogen skrev jag ett inlägg om mina upplevelser, som du kan läsa här.

Det ena ledde till det andra och en tid senare såg jag att jag hade fått ett erbjudande om att få ta del av en cd-inspelning, i en upptagning från Det Kongelige Teater och en föreställning 1960. Ett erbjudande som jag självskrivet tackade ja tack till.

Erbjudandet kom från den danske operasångaren Erik Harbo, som är ordförande för Udgiverselskapet Hegermann-Lindencrone, ett grammonbolag som har specialiserat sig på att utge inspelningar från Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Givetvis känner jag till både Udgiverselskapet Hegermann-Lindencrone och deras inspelningar, eftersom jag har ett exemplar av Birgit Nilsson på Det Kongelige Teater med utdrag från hennes framträdande på DKT mellan 1965 1978 dels har jag ju träffat representanter för dem på en sammankomst i OVIS.

Sångarna på denna inspelning innehåller inte ett enda namn som jag känner igen, men det gör ju självklart inte inspelningen sämre. Tvärtom! Särskilt imponerad är jag av huvudpersonerna Renè som sjöngs av Niels Möller och Suzon som sjöngs av Ellen Winther, men det är genomgående mycket goda insatser på alla håll och kanter och särskilt roligt är det att sjöngs på danska.

Musiken påminner mig starkt om Richard Strauss, om än den inte helt uppnår Strauss när han är som bäst. Musiken leder mig ständigt in på “Rosenkavaljeren” det är bara att detta verk sjungs på danska som gör att jag förstår att musiken är Poul Schierbecks.

Upptagningen är gjord den 24 maj 1960 så det är en inspelning som har mer än femtio år på nacken. Visst hörs det att det är en inspelning från en annan tid, men detta konstateras ur en positiv syn.

Det Kongelige Kapell leds entusiastiskt av dirigenten Arne Hammelboe, som också ansvarar för operakörens utmärkta insatser.

Denna alldeles utmärkta operacd (2) kan inköpas för en dansk hundralapp inklusive porto handlar det om en kostnad på c:a 200 SKR. Du kan beställa cd:n genom att kontakta Erik Harbo per telefon post eller mejl:

Telefon:00454637 3920

Beställ Fête Galante

Via brev: UHL c/o Harbo, Havelodden 64. DK-4000 Roskilde

Related posts

Kommentera