Figaros bröllop Den Jyske Opera i Aarhus

Figaros bröllop på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis Figaros bröllop på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis

En gång var de vänner: den unge, kärlekskranke greven och den allvetande barberaren Figaro. Med Figaros hjälp lyckades greven vinna sin älskade Rosina, som hade växt upp som föräldralös hos sin förmyndare doktor Bartolo. Greven drog sig tillsammans med hustrun tillbaka till sitt lantgods strax utanför Sevilla och tog Figaro i sin tjänst. För grevinnan Rosina och greve Almaviva tog lantadelns långtråkiga liv sin början: jakter, trädgårdsfester, hovintriger. Greven inledde hemliga kärleksförbindelser med sina livegna, med kammarjungfrur och bondflickor. Hans amorösa framgångar tillät honom att storsint avstå från sin feodala herremansrätt “jus primae noctis” (rätten till första natten). När han nu – kanske för första gången i livet – stöter på motstånd i en kärleksaffär, är det främst hans manliga fåfänga som blir sårad. Hans avsikt att återinföra privilegiet av jus primae noctis är blott ett vapen i kärlekskampen och har föga politisk betydelse, något som gång på gång kommer fram under dramats förlopp. Greven åtrår den söta, kvicktänkta Susanna, hustruns nya kammarjungfru. Hans begär till Susanna blir ännu starkare genom att hon förhåller sig kylig gentemot honom och älskar sin Figaro.


Operaen föregår på en enkelt dag i og omkring grevens slott.Af påstået praktiske grunde har greven overladt brudeparret et vaerelse midt mellem sine egne og grevindens gemakker. Grevinden indser den sande grund, og hun, Figaro og Susanna udtaenker en plan: Klaedt ud som Susanna skal Cherubino vaekke grevens lyster og afslore hans bedrag. Pågen tilkades, men hvis greven finder den unge skortejaeger i sin hustrus gemak, er spillet ude. Groteske forviklinger tvinger strus gemak, er spillet ude. Groteske forviklinger tvinger cherubino til at springe ud fra et vindue, men Antonio, gartneren, har set nogen lobe bort. Figaro lyver snarradigt, at det var ham. Da det kommer for en dag, at Figaro er son af Marcellina og Bartolo, lover Bartolo at aegte Marcellina. Cherubino gemmer sig hos Barbanna, og grevinden vil derfor selv udgive sig for Susanna. De hytter toj, og i et brev inviterer Susanna greven til staevnemode. Men det opdager Figaro,der ikke er indviet i planen, og han vil gribe sin tilkommende på fersk gerning. Efter talrige forvekslinger og misforståelser ligger grevens utro hensigter dog til slut klart for dagen, og ydmyget må han trygie sin hustru om tilgivelse.

Personerne

Grev Almaviva

Residerer på sit slöt uden for Sevilla og fik i Barbaren i Sevilla ijaelp af Figaro til at bortfore Bartolos myndling, Rosina,nu er hans hustru. Nu skal også Figaro giftes, men greven,selvoptaget, humorsvingende herskertype, vil i seng med Figaros tilkommende, kammerpigen Susanna, selv om han i allés påhor har afstået fra sin feudale ret til at tilbringe bryllupsnatten med en brud i sit tyende.

Grevinde Almaviva

Ikke adelig, men i besiddelse af en menneskelig adel hendes gemål savner. Passionen i hendes parforhold er blegnet, men det afhjaelpes af den purunge page, Cherubino, der give hendes tilvaerelse et erotisk krydderi. Sin mands rent fysiske interesse for Susanna er hun helt på det rene med.

Figaro

Den tidligere barber i Sevilla er nu blevet grev Almavivas personlige tjener. Hans taknemlighed över grevens hjaeip med det kommende bryllup forsvinder dog, da Susanna gor ham klart, hvad der ligger bag. Figaro svaerger, at han vil overliste greven.

Susanna

En kvinde af folket, i familie med slottets gartner, Antonio. På sin vis operaens hovedperson, mere snu end sin tilkommende, handlekraftig og temperamentsfuld, styret af förnuft snarrere end af folelser. Hun elsker Figaro, men både greven og Marcellina prover at stille sig i vejen for bryllopet.

Cherubino

Adelig teenager og page, en dreng i puberteten, for stemmen gar i övergång. Voldsomt tiltrukket af kvinder, alle kvinder, en Don Juan i svob, og for greven en hojst uvelkommen konkurrent. Da greven flirter med gartner Antonios unge datter, Barbarina, overrasker han Cherubino i samme aerinde og beslutter at skaffe sig af med ham ved at monstre han som soldat i sin milits.

Marcellina

Bartolos mangeårige husbestyrerinde har lånt Figaro penge, og gaeldsbeviset giver hende ret til aegteskab i tiifaelde af manglende tilbagebetaling. Figaro kan ikke betale. Men sa afslorer et modermaerke med ét, at Figaro er hendes og Bartolos uaegte son.

Bartolo

Baerer nag til Figaro, fordi han i ledtog med grev Almaviva bortforte Rosina. Med Marcellinas gaeldsbevis i handen ojner han muligheden for haevn.

Basilio

Musiklaerer på slottet, men mere optaget af intriger og rollen som rygtesmed end af musik.

Don Curzio

Notar, jurist, meget imponeret af sin egen status. Skal domme i tvisten mellem Figaro og Marcellina.

Antonio

Slottets gartner, der elsker sine blomster, men også en tår over törsten.

Barbarina

Antonios durkdrevne teenage-datter som, trods standsforskellen, er vildt forelsket i Cherubino.

Upphovspersoner

Musik: W.A.Mozart|Text: Lorenzo da Ponte efter Beaumarchais pjäs “La folle journée ou Le mariage de Figaro” (1781)

Libretto