Figaros bröllop på Folkoperan – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Figaros bröllop på Folkoperan – synopsis

Figaros bröllop, opera av W A Mozart på Folkoperan

Kompositör och librettist

Musik: W.A.Mozart|Text: Lorenzo da Ponte efter Beaumarchais pjäs “La folle journée ou Le mariage de Figaro” (1781)|

Libretto

Här kan du hämta librettot till Figaros bröllop ESPANOL DEUTSCH IN ENGLISH

Premiär

Premiär på Burgtheater i Wien den 1 maj 1786. Sett föreställningen: Folkoperan

Handlingen i Folkoperans version av “Figaros bröllop”

Det är Figaro och Susannas bröllopsdag. De hör båda till tjänstefolket hos grevparet Almaviva. Greven, en ökänd kvinnokarl, har fått upp ögonen för Susanna och gör allt som står i hans makt för att förhindra bröllopet. Greven är inte ensam om att vilja sätta stopp för bröllopet. Marcellina vill gifta sig med Figaro och hon har en hållhake på honom. Hon har lånat ut pengar till Figaro, som lovat att gifta sig med henne om han inte kan betala tillbaka sin skuld. Marcellina tar hjälp av Bartolo, som gärna vill hämnas på Figaro för att han hjälpte greven gifta sig med Rosina, som Bartolo själv hade tänkt sigg som brud.

När Figaro och Susanna inser att deras bröllop står på spel bestämmer de sig för att planera en komplott tillsammans med grevinnan för att också en gång för alla lära greven en läxa. För att avleda grevens uppmärksamhet från bröllopet, väcker de hans svartsjuka och sår tvivel om grevinnans trohet. Den unge pagen Cherubin, som är förälskad i grevinnan, hamnar i skottelden. Greven gör upprepade försök att bli av med Cherubin, som förklädd till flicka lyckas hålla sig gömd på slottet.

När det uppdagas att Figaro är frukten av en ungdomsromans mellan Marcellina och Bartolo, står inget längre i vägen för hans bröllop med Susanna. Man firar till och med dubbelbröllop, eftersom Figaros nyfunna föräldrar också bestämmer sig för att förenas i äktenskap.

Susanna har stämt träff med greven i parken. Men i skydd av mörkret byter hon och grevinnan kläder. På så sätt blir greven tagen på bar gärning av sin egen maka och ber på sina knän om förlåtelse. Förlåten blir han, men kan han förändras?

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts