Figaros brollop på Huseby 2017

Figaros brollop på Huseby 2017 Figaros bröllop i Masugnen på Huseby bruk stor succé

Figaros bröllop blev som ett äkta bröllop i Småland åtminstone när det gäller den talade dialogen mellan de underbart framförda ariorna. Det är nu mitt tredje besök tillsammans med SmålandsOperan på Huseby bruk och denna gången bjöds det utöver vacker musik och skönsång också på en vacker sommarkväll!

Figaros brollop på Huseby 2017

När jag läste att SmålandsOperan skulle sätta på Figaros bröllop, som uppföljare till förra årets succé Barberaren i Sevilla undrade jag hur det skulle gå, men efter att ha upplevt premiärföreställningen vet jag nu att oron var obefogad.

De små invändningarna jag har handlar i grund och botten om tycke och smak. Det handlar här främst om att jag inte fullt ut kunde uppskatta Markus Kroons gestaltning av Figaro. Det blev för mycket småländskt över hans Figaro, men det är ju inte bara hans ansvar. Det handlar nog mer om regissörens idé och tankar och enligt programbladet var vi ju inbjudna till bröllop i Småland.

Figaros bröllop är utan tvekan den bästa uppsättningen av de tre som jag har upplevt i Masugnen på Huseby bruk. Det blev en föreställning i ett snabbt och rappt tempo och precis det som krävs när det spelas komisk opera!

Scenografiskt var det mycket bra och det konstnärliga teamet hade lyckats väl med små medel att få miljöerna trovärdiga. Det märktes också att alla sångarna hade sina bestämda uppgifter att göra. Vacker klädprakt precis som det skall vara på ett slott i Sevilla signerad Per Enarsson.

För musiken svarade en septett, under ledning av Maria Ingemarsson Berg, och den enda invändningen här är att det ibland blev för starkt för att vara riktigt njutbart. Det kan kanske förklaras av premiärnervositet och det  kommer säkert att bli bättre under de kommande föreställningarna.

Föreställningens höjdpunkter

Till föreställningens verkliga höjdpunkter räknar jag sångarnas vokala insatser och på deras sceniska förmåga finns inte mycket i övrigt att önska. Bra också att sångarna sjöng och agerade mot hela publiken!

Det är en imponerande rad av sångare som SmålandsOperan har lyckats engagera och egentligen känner jag bara till ett par av dem. Erika Tordeus känner jag igen som Askungen från förra årets turné med Skånska Operan och Joakim Larsson var en av vinnarna av förra årets OVIS – tävling i Malmö.

Med några undantag handlar det om unga sångare som nu väntar på att komma in på operascenen även om en och annan är kvar i utbildning. De flesta  har tydligen också en bakgrund i Småland.

Som vanligt när det gäller Mozarts operor är det kvinnorna som dominerar och för kvällens vackraste röst utnämner jag Alexandra Hedin som gestaltade grevinnan, Rosina. När hon sjöng sin stora aria Porgi amor höll jag nästan andan för att inte missa något av den vokala upplevelsen!

Susanna sjöngs av Julia Ojansivu och det är en sopran som jag gärna hör mer av även om hon fick en blygsam start. Det handlar förmodligen om ren premiärnervositet och det skulle vara roligt att få lyssna på henne senare under spelperioden, men tyvärr är det inte möjligt för min del.

Cherubino sjöngs av den rutinerade mezzon Erika Tordeus och egentligen den ende solisten som jag känner igen från andra operaföreställningar. Erika förvaltade sitt parti med all önskvärd sceniskt – och vokal kompetens.

Uppsättningens regissör imponerade inte bara för sitt regiuppdrag utan gjorde en träffsäker  scenisk – och vokal insats som Marcellina. Lite märkligt att Åsa Elmgren inte är upptagen som solist i programbladet.

Av de manliga insatserna blev jag glad och road av både Bartolo och Basilio bemödanden.

Imponerad blev jag först och främst av Joakim Larsson som gjorde en fantastiskt scenisk och vokal insats som greve Almaviva.  Det skall bli roligt att få följa hans framtida karriär.

Figaros bröllop ges i Masugnen på Huseby bruk t o m 9 augusti och jag uppmanar dig gärna att göra ett besök där.

Om föreställningen

Premiär 22.7. 2017 Masugnen på Huseby bruk

Upphovspersoner

Musik: W A  Mozart|Libretto: Lorenzo da Ponte efter  Pierre Augustin Caron de Beaumarchais’ komedi Le mariage de Figaro

Kreativt team

Regissör: Åsa Elmgren
Musikalisk ledare: Maria Ingemarsson Berg
Kostym: Per Enarsson
Ljus: Viktor Ståhl

Solister

Figaro: Markus Kroon
Susanna: Julia Ojansivu
Cherubino: Erika Tordeus
Greve Almaviva: Joakim Larsson
Grevinnan Rosina: Alexandra Hedin
Barbarina: Lina Larsson
Bartolo: Martin Jägervall
Basilio: Johan Kullberg
Marcellina: Åsa Elmgren

Läs mer

Operalogg