Figaros & Susannas bröllop i ur och skur 2019

Figaros & Susannas bröllop i ur och skur 2019 Foto: Daniel Strandroth

Det var fint och klart intill en kvart innan föreställningen skulle börja, men sedan drabbades vi av ett åskväder av sällan skådad magnitud.Efter blixtar dunder och brak fortsatte det med ett ihållande kraftigt slagregn som av  och till minskade/ökade i styrka.

Figaros & Susannas bröllop i ur och skur 2019

Strax efter kl 20 gick maestro Phipps igång med ouvertyren och efter en dryg halvtimme upphörde regnet och det blev som en helt vanlig afton på borggården på Läckö slott. Allt ordnades upp på ett trevligt och professionellt sätt  med utdelning av regnkappor och kexpåsar som langades runt i stolsraderna av ansvariga med Catarina Gnosspelius i spetsen.F

Det blev som helhet en alldeles helt utmärkt operaupplevelse med eleganta och vackra scenkläder och attiraljer. Utmärkta sceniska och vokala insatser rakt över och med en härlig blandning av nya och något äldre förmågor och med några absoluta toppar.

Hade vi bara besparats det kraftiga ovädret med blixt, dunder och kraftfullt regn hade detta blivit en föreställning med full pott dvs sex stjärnor.

Nu har jag ju inte upplevt alla föreställningar sedan starten på Läckö, men minst ett tiotal, tror jag. Figaros bröllop kommer säkerligen att räknas som en av höjdpunkter inte minst på grund av jämnhet och styrka i ensemblen och då tänker jag på ensemblen i sin helhet utan reservationer och undantag.

Musikaliskt lät det mycket bra med välljudande orkestersats och med en underbar klang kändes det som Simon Phipps hade orkestern helt i sin hand.

Det fanns många tillfällen där den vokala prakten flödade, men när Matilda Sterby sjöng sin stora aria om grevens minskande kärlek för henne kändes det nästan som jag slutade andas eller åtminstone höll andan.Formidabelt täcker inte riktigt lyckokänslan av att ännu en gång få uppleva en ung skönsjungande sopran därtill i hennes scendebut.

Alla biljetter är redan sålda, men om du är i närheten så chansa på återbud! Att hoppas att Sveriges Radio spelar in föreställningen för senare sändning är kanske att hoppas för mycket?

Om föreställningen

Premiär 14.7.2019

Upphovspersoner

Musik: W A Mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Svensk översättning: Britt G Hallqvist

Bröllopsarrangemang

Dirigent: Simon Phipps
Regi: Anne Barslev
Scen- & kostymdesign: Anna Ardelius
Mask & perukdesign: Theresia Frisk
Ljus: Ronald Salas
Trädgårdsmästare växter: Simone Irvine

Gästlista

Figaro: Nils Gustén
Susanna: Frida Engström
Greve Almavia: Hannes Öberg
Grevinnan Almaviva: Matilda Sterby
Cherubin: Annie Fredriksson
Marcellina: Maria Streijffert
Bartolo: Lars Arvidson
Basilio/Don Curzio: Fredrik af Klint
Barbarina: Hilkka Ylinära
Antonio: Sami Yousri
Folk på slottet: Helena Gedde, Agnes Duvander, Malin Kjellgren, Mattias Gunnari, Martin Lissel

Mer att läsa