Flickan från västern på Malmö Opera – synopsis

Flickan från västern på Malmö Opera – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Giacomo Puccini|Text: Carlo Zangarini.

Libretto

Här kan du hämta librettot till Flickan från Västern på italienska och spanska

Premiär

Uruppförande: New-York, Metropolitan 10 december 1910. Svensk premiär: Stockholm, Operan 29 december 1934. Sett föreställningen: i oktober 2007 på Malmö Opera i Malmö.

Tid och plats: Kalifornien under den stora guldruschen 1849-50

Akt I

Guldgrävarna samlas på kvällen i Minnies Polka Saloon och spelar kort.Då Wallace stämmer upp en sång om guldgrävarnas hemlängtan brister Larkens i gråt,och de andra samlar ihop till hans hemresa.Sid ertappas med att spela med falska kort, och när de andra vill lyncha honom ingriper sheriffen Rance och sätter ett kort på hans bröst som tecken på att han är falskspelare. Om han tar bort kortet blir han ihjälslagen. Ashby som är agent för en transportfirma, varnar saloonens värdinna Minnie för den beryktade banditen Ramerrez, som är i närheten. Rance råkar i slagsmål med Sonora, men Minnie skiljer dem handfast åt och tar fram Bibeln och börjar läsa högt ur den. Medan hon läser kommer postdiligensen, och guldgrävarna blir så upptagna med att läsa sina brev att de inte lägger märke till en främling som har stigit in i lokalen. Minnie tycker sig ha sett honom förr, och han verkar också känna igen henne men presenterar sig som Dick Johnson. Rance blir genast svartsjuk ty Minnie har just avvisat hans frieri, men guldgrävarna accepterar Dick Johnson för Minnies skull. Han bjuder ut henne på dans, och medan de är borta förs den tillfångatagne rövaren Castro in. Han känner igen sin ledares sadel som ligger på golvet och tror att även han har gripits, men då Johnson kort därpå kommer in från ett annat rum får Castro tillfälle att säga till honom att han ämnar leda sina förföljare på villospår och att de övriga banditerna bara väntar på att sheriffen skall ge sig ut på rövarjakt. Då ämnar de anfalla guldgrävarlägret och plundra det. Castro drar ut med guldgrävarna och Johnson blir ensam kvar med Minnie men kallas bort och lovar komma tillbaka till henne längre fram på kvällen.

Akt II

Tillsammans med sin indianska tjänsteflicka förbereder Minnie Johnsons besök. Då han kommer berättar hon för honom om sitt liv i guldgrävarlägret. Hon övertalar honom att stanna över natten eftersom det har snöat, men plötsligt hör de rop utanför och hon skyndar sig att gömma Johnson så att den svartsjuke Rance inte ser honom. Guldgrävarna har återvänt för att varna Minnie eftersom de har förstått att främlingen som dansade med henne tidigare på kvällen inte är någon annan än den fruktade rövaren Ramerrez. Castro har fört dem till hans gömställe och där har de hittat hans flicka som hade ett foto av honom. ändå nekar Minnie till att han är där och kör ut förföljarna. Då hon har blivit ensam med Johnson förklarar han att han har blivit bandit av blotta nöden men att han vill ändra sin livsföring efter att ha träffat henne. Han ber henne förstå och skyndar bort, men strax hörs skott och Johnson faller sårad till marken utanför Minnies dörr. Hon släpar upp honom på vinden. Rance kommer och letar efter honom, han får bloddroppar på handen och upptäcker Johnsons gömställe.

I sin desperation erbjuder sig Minnie att spela poker med Rance om Johnsons liv, och hon vinner med hjälp av dolda kort. Rance håller ord och går sin väg, och Minnie blir ensam med den man vars liv hon just räddat.

Akt III

Rance ångrar att han lät Johnson slippa undan och förföljer honom nu i Kaliforniens skogar. Här fångar han långt om länge Johnson och vill låta hänga honom genast, men först ber Johnson honom att inte berätta för Minnie att han har blivit hängd. Det skulle krossa hennes hjärta. Rance vill slå honom i ansiktet, men där drar guldgrävarna gränsen. De vill ändå klara av hängningen genast, men i samma ögonblick kommer Minnie rusande och påminner dem om vad hon har gjort för dem. Tänker de nu neka att uppfylla det enda hon någonsin har bett dem om? Hon svär på att den bandit de träffade i hennes hus är död och att Johnson har lovat att börja ett nytt liv med henne. Guldgrävarna går en efter en över på hennes sida, och hon kan lämna platsen med sin älskade vars liv hon har räddat för andra gången.

Related posts

Kommentera