Flickan från Västern – synopsis

Ragnarök från Metropolitan Opera till FHP - synopsis Ragnarök från Metropolitan Opera till FHP - synopsis

Efter Madame Butterfly kände Puccini att han måste gå andra vägar och hittade en historia efter sitt sinne då han under en Puccini-festival i New York 1907 såg Belascos pjäs The Girl of the Golden West. Det amerikanska ämnet gjorde att Metropolitans chef Giulio Gatti-Casazza försäkrade sig om uruppförandet. Verket uruppfördes på Metropolitan Opera (den första världspremiären av en opera på Metropolitan) i New York den 10 december 1910 med Emmy Destinn och Enrico Caruso i huvudrollerna, samt Arturo Toscanini som dirigent.

Akt I

Tid och plats: Kalifornien under den stora guldruschen 1849-50
Ett guldgrävarläger i Kalifornien 1849—50. 1 solnedgången på saloonen Polka förbereder sig bartendern Nick på att guldgrävarna ska komma tillbaka från bergen. Jake Wallace, en kringresande sångare, sjunger en sentimental visa som får Jim Larkens att börja gråta.

Männen samlar ihop pengar till hans hemresa. Trin och Sonora mutar båda Nick för att hjälpa dem att vinna Minnie, barens ägare, som alla män är kära i. Sid fuskar i kortspel och Jack Rance, lägrets cyniske sheriff, märker honom som utstött. Wells Fargo-kuriren Ashby anländer med nvheter om att den mexikanske banditen Ramirrez och hans anhang snart kommer att infångas. Ett gräl utbryter mellan Rance och Sonora, där båda säger sig vara gifta med Minnie. Situationen är på väg att spåra ur när Minnie visar sig.

Männen lugnar sig och sätter sig för att Iyssna när Minnie läser ur Bibeln. Senare blir Rance ensam med henne och bekänner sin kärlek (“Minnie, della mia casa”). Men hon är inte intresserad utan berättar om sin barndom och utmålar en helt annan bild av den perfekta kärleken (“Laggiù nel Soledad”).

En främling anländer och presenterar sig som Dick Johnson från Sacramento. Minnie känner igen honom som en man som hon träffade en gång på en resa. Den svartsjuke Rance beordra Johnson att lämna stan, men när Minnie säger att hon känner honom välkomnar de övriga Johnson. Medan han och Minnie dansar släpar guldgrävarna in Castro, en av Ramirrez banditer. Castro låtsas att han ska leda dem till banditernas gömställe. Han viskar sedan till Johnson – som i själva verket är Ramirrez – att han har låtit sig fångas för att lura bort guldgrävarna frän saloonen så att Johnson kan råna den.

Männen avlägsnar sig tillsammans med Castro, och Minnie och Johnson är ensamma kvar. Hon berättar om sitt enkla liv och att hon fortfarande väntar på sin första kyss. När hon visar honom gömstället för guldgrävarnas guld svarar han att så länge han är i närheten kommer ingen att göra henne illa eller röra guldet. Hon bjuder blygt in honom till sin stuga senare samma kväll.

Akt II

I Minnies stuga i bergen sjunger indiankvinnan Wowkle en vaggsång för sitt barn medan hon smågrälar med barnets far, Billy Jackrabbit. Minnie anländer och börjar förväntansfullt förbereda mötet med Johnson. Ensam med honom ger hon efter för hans kärleksförklaring och de kysser varandra.

Johnson är fylld av tvivel över hur han ska kunna avslöja sin rätta identitet för henne och är på väg att gå när hon ber honom stanna över natten eftersom det har börjat snöa. Flera skott hörs och Johnson gömmer sig då i garderoben. Rance anländer med några män och säger att de är oroliga för hennes säkerhet – de har upptäckt att Johnson i själva verket är Ramirrez. Minnie säger att hon inte vet någonting och männen avlägsnar dig. Ursinnig konfronterar hon Johnson, som säger att han ångrar sitt förflutna. När han träffade henne bestämde han sig för att ge upp sitt gamla liv. Minnie är djupt sårad och skickar iväg honom. Ytterligare ett skott hörs. Johnson stapplar sårad tillbaka in i stugan och Minnie gömmer honom på vinden.

Rance återvänder, säker på att han har hittat den efterlyste, och kräver att stugan ska genomsökas. Minnie vägrar och sheriffen är på väg att gå när en blodsdroppe faller ner på hans hand. Johnson tvingas ge upp, men Minnie har en idé – hon utmanar Rance på poker. Om han vinner ska hon ge sig åt honom. om han vinner sk Johnson gå fri. Minnie fuskar och vinner. Rance går.

Akt III

Tack vare Minnies omvårdnad har Johnson återfått sin hälsa. Han flyr på nytt undan Rance och dennes män, men blir tillfångatagen i skogen. När guldgrävarna är på väg att hänga honom har Johnson en sista önskan – att Minnie ska få tro att han har lyckats fly (“Ch´ella mi creda”). Rance blir rasande, men männen tvekar. Dä rider Minnie in med pistol i hand. När ingen Iyssnar på hennes böner om att skona Johnson, påminner hon männen om hur mycket de är skyldiga henne. Guldgrävarna ger till slut med sig och släpper Johnson. Han och Minnie rider iväg för att påbörja ett nytt liv tillsammans.

upphovspersoner

Musik: Giacomo Puccini|Text: Carlo Zangarini.

Libretto