Flygande holländaren på Folkoperan på gång

Flygande holländaren på Folkoperan på gång
Flygande holländaren på Folkoperan på gång
Flygande holländaren på Folkoperan på gång

Flygande holländaren på Folkoperan på gång

Wagnerska vågor på Folkoperan – Den flygande holländaren

2013 är det Wagnerår och på Folkoperan gör vi Wagner på vårt sätt. Inspirerad av pianomusikens guldålder skapar vi ett gnistrande möte mellan tre pianister och en elektronmusiker. Musikarrangemanget görs av far och son Carl-Axel och Jonas Dominique.

Om Carl-Axel Dominigue

Carl-Axel Dominique är även en av de tre pianisterna i Den flygande holländaren på Folkoperan. Men han är inte enbart klassisk pianist utan ägnar sig även åt jazz och populärmusik. Han har skrivit musik till filmer, revyer, pjäser och musikaler, tonsatt Sånger ur Aniara för bl.a. Tommy Körberg och spelat fyrhändigt med sin fru Monica Dominique. 1973 vann han och Monica Melodifestivalen med Sommaren som aldrig säger nej. Varje jul sedan 1981 framför han Messiaens pianomaraton Tjugo betraktelser över Jesusbarnet i Storkyrkan i Stockholm. 2009 blev han invald i Musikaliska Akademien.

Om Jonas Dominique

Jonas Dominique har, förutom att dirigera en mängd produktioner på Folkoperan, även dirigerat på bl.a. Värmlandsoperan, Parkteatern, Vadstena-Akademien, NorrlandsOperan och Kristina från Duvemåla av Benny Andersson på Cirkus. Jonas är även kontrabasist i grupperna Rebaroque och Tango Libre. 2013 är han aktuell som kompositör av operan M/S Aurora för Cantemuskören på Berwaldhallen (2013).

Produktionsteam

Det kvinnliga sceniska teamet består av regissör Melanie Mederlind, scenograf Anne Ehrlich, ljusdesigner Carina Persson, kostymör Ulrika van Gelder samt mask- och perukmakare Therésia Frisk. Berättelsen som baserar sig på myten om den mystiske flygande holländaren väljer de att tolka utifrån den kvinnliga rollgestalten Senta, som här sjungs av sopranen Susanna Levonen. Holländaren sjungs av Kosma Ranuer. Medverkar gör även Folkoperans kör.

Läs mer om de medverkande på Folkoperans hemsida.

Handling

I Den flygande holländaren av Richard Wagner berättar vi historien om två individer som trotsar sitt öde och som i varandra ser en räddning. Wagner har utgått från myten om den flygande holländaren, som dömdes att segla på haven i evighet tills han hittade trogen kärlek. Men är myten en konstruktion? Senta är den som måste välja vad hon ska tro på.

Läs mer handlingen här

Related posts

Kommentera