Foajékonserten – dominerades av Billy Budd

Foajékonserten – dominerades av Billy Budd

Årets första foajékonsert på Malmö Opera dominerades av Billy Budd

Årets första kammarkonsert och säsongens sjätte blev en konsert som hedrade Benjamin Britten. I år är det ju hundra år sedan den brittiske kompositören föddes i en by i Suffolk.

På grund av sjukdom utgick det utlovade avsnittet Serenade för tenor och horn samt Canticles II. I stället – fick vi höra ett nummer ur den nu pågående föreställningen “Vi gör en opera/Den lille sotarpojken” – Stackars pojke: Rowans aria framförd av Teresia Bokor, sopran i uppsättningen och till ackompanjemang av Max Lörstad.

Bengt Krantz, husbarytonen sjöng två folksånger:

The Saly Gardens och The Foggy Foggy Dew till ackompanjemang av Elena Jordan. Ett myckat uppskattat inslag och för mig personligen blev det ett helt nytt ansikte av Britten.

Helt enligt programmet sjöng sopranen Laine Quist Cabaret Songs till texter av poeten W H Auden, som i operavärlden nog är mest känd som librettisten till Stravinskys “Rucklarens väg”, som för övrigt var aktuell på Stora scenen för några år sedan.

Det var en uppgift som hon gick i land med stor bravur och där absolut bästa nummer var “Johnny”, men även övriga sånger visade Laine Quist att hon är en sopranstjärna.Ackompanjatör: Annika Bjelk Wahlberg

Konsertens huvudnummer var utdraget från Brittens opera “Billy Budd” och där två tenorer och tre barytonister får dela på glädjen och äran. Mycket väl genomfört och egentligen känns det lite orättvist att särskilt framhålla någon enskild sångare, men om jag ändå skall göra detta så får det bli Jonas Samuelsson, som sjöng huvudpartiet Billy Budd och Johan Tötterström, i partiet som Novice, Bengt Krantz, förlåt, Claggarts handgånge man, men också Magnus Loftsson gjorde en av sina bästa insatser i de dubbla rollerna, som kapten Vere och sammanhållande berättare. Men jag har inget att anmärka på övrigas insatser. Vid pianot: Bo Ericsson

Nu återstår det bara att hoppas att vi, publiken, på Malmö Opera får möjlighet att njuta av “Billy Budd” i sin helhet under en kommande säsong. Nu när det finns sångare som kommer att gå i land med råge med den uppgiften!

Related posts