Folkoperan Don Carlos TV-drama – juldagen

Sett och hört under jul-och nyårshelgen 2021 Don Carlos av Verdi Folkoperan 2021 Regi: Tobias Theorell Scenografi och kostym: Magdalena Åberg Fotograf: Sören Vilks

Folkoperans version av Verdis kanske tätaste opera Don Carlos visas i SVT på juldagen. Det är lika mycket politisk thriller som familjesåpa där människan och maktens maktlöshet sätts i centrum. Föreställningen visas i SVT2 den 25 december klockan 19.05 och kan även ses den 31 december klockan 16.05. Föreställningen finns tillgänglig på SVT Play till och med den 22 juni 2022.

Folkoperan Don Carlos TV-drama – juldagen

Historien utspelar sig i världens mäktigaste land; ekonomiskt, militärt och kulturellt men det är också en tid av begynnande sönderfall. Nya rörelser med krav på jämlikhet och politisk frihet växer fram och makten tar till alla medel för att bevara systemet. I Operan blir de privata konflikterna symboler för den politiska verkligheten. I centrum står kung Filip, hans son Don Carlos, den unga hustrun Elisabeth och hennes hovdam Eboli. Deras inbördes relationer utmanas när frihetskampen tar sig in i den privata sfären. Orkestrerad av Storinkvisitorn som besitter den egentliga makten, tar kungen till alla medel för att bevara den – till priset av sitt barns liv.

Vi har tagit fasta på dramat som sätter människan i centrum och som tar oss nära karaktärerna och deras högst relevanta konflikter. Föreställningen är ett kammarspel med fantastisk och spänningsbyggande musik och som passar som riktigt bra som opera i TV. Den går in under huden och gestaltar några av vår tids stora frågor, säger Tobias Theorell regissör och konstnärlig chef för Folkoperan.

Det är Henriks Schaefers första operaproduktion som ny musikalisk ledare för Folkoperan. Hans vision är att verket ska låta som när Verdi skrev stycket och har skapat en romantisk orkester och gör en djupdykning i spelstilen från Verdis tid. Spel på tidstrogna instrument skapar en ny klang som tvättar rent Verdi från förutfattade meningar. Det ger Don Carlos en ny ljudbild vilket också påverkat sångarnas sätt att sjunga.

Folkoperans Don Carlos på SVT

Don Carlos hade premiär på Folkoperan den 22 september 2021 och spelades in av SVT den 23 oktober

Upphovspersoner

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Joseph Méry och Camille du Locle baserat på en pjäs av Friedrich Schiller.

Konstnärligt team

Svensk översättning: Carin Bartosch Edström
Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Mask och Peruk: Theresia Frisk
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande

Dirigent: Henrik Schaefer
Filip II: Johan Schinkler
Elisabeth: Elisabeth Meyer
Don Carlos: Kjetil Støa
Rodrigo, markis av Posa: Joa Helgesson
Storinkvisitorn: Philip Björkqvist
Prinsessan Eboli: Andrea Pellegrini
Isabella: Madeleine Allsop

Folkoperans orkester.

Läs mer

Operalogg