Folkoperans gästspel med Satyagraha i New York

Applådtacket Matthew Wood, Leif Aruhn-Solén, Philip Glass, Lisa Carlioth och Johan Schinkler.    Bild lånad av Leif Aruhn-Solén

Folkoperans gästspel med Satyagraha i New York

Höststorm höll på att stjälpa gästspelet men New York – publiken älskar Folkoperan och Cirkus Cirkörs föreställning

Folkoperan och Cirkus Cirkörs uppsättning av Satyagraha gästspelar just nu på Brooklyn Academy Music (BAM) i New York – på samma teater som Philip Glass opera hade sin USA-premiär på 1980-talet. Uppsättningen har spelats på Folkoperan för utsålda hus mer än 60 gånger, men nu skulle för första gången kompositören Philip Glass själv se den svenska uppsättningen.

Jag var ju självklart supernervös, säger Tilde Björfors som är regissör för föreställningen. Men han älskade verkligen vår uppsättning och kom själv upp och tackade hela ensemblen under applådtacket

Se film från applådtacket här

Förställningen verkar även ha uppskattats av den kräsna BAM – publiken som svarade med jubel och stående ovationer.

USA-premiären höll dock på att behöva ställas in eftersom containern med all scenografi, scenteknik och kostymer var kraftigt försenad på grund av höststormar ute på Atlanten. Tack vare Folkoperans tekniska stab kom dock allt på plats i tid för premiären.

Vi är så nöjda att allt och alla är på plats och att den fantastiska ensemblen och teamet bakom scen återigen lyckats skapa magi på scen. Jublet och de stående ovationerna från vittnar om att vi lyckats, säger Monica Fredriksson, VD på Folkoperan.

Satyagraha gästspelar på BAM (Brooklyn Academy of Music) på The Harvey Theatre, till och med den 4 november. Uppsättningen är en samproduktion mellan Folkoperan och Cirkus Cirkör som hade premiär i Stockholm i september 2016 där den spelats nära 60 gånger för utsålda hus. Uppsättningen har tidigare gästspelat i Göteborg och i Köpenhamn.

Brooklyn Academy of Music är en av New Yorks främsta scener för gästspel av högkvalitativ teater, opera, dans och film. Läs mer här

Folkoperan har tidigare gästspelat där med Don Carlos och Carmen. Cirkus Cirkör har tidigare spelat där med Inside out, Wear it like a crown och Limits.

Läs även artikeln i New York Times om gästspelet här

Related posts