Folkoperans grundare Claes Fellbom är död

Claes Fellbom

Claes Fellbom: Han var Folkoperans grundare och tidigare konstnärlige chef är död. Han föddes i Solna 1943 och avled i Djurhamn under april i år. Han var utöver allt annat också librettist och författare bl a till Född ur passion Claes Fellbom skrev libretti till nio helaftonsoperor. 1989 inleddes en internationell karriär som operaregissör. 2001 blev han professor i musikdramatiskgestaltning.

Folkoperans grundare Claes Fellbom är död

Det är med stor sorg vi kan meddela att Folkoperans grundare och tidigare konstnärliga chef Claes Fellbom har avlidit efter en tids sjukdom. Claes Fellbom grundade Folkoperan 1976, tillsammans med bland andra dirigenten Kerstin Nerbe. Detta blev ett startskott för ett folkligt operaalternativ som skakat om och förändrat operakonsten inte bara i Sverige. Claes Fellbom blev 81 år.

Claes Fellboms betydelse för operakonstens utveckling kan inte överskattas. Han var en banbrytande regissör med en mycket stark röst, en visionär och folkbildare. En sann entreprenör och förnyare som brann för att tillgängliggöra operakonsten. Han var helt unik och kommer att vara djupt saknad, säger Tobias Theorell, konstnärlig chef Folkoperan.

Claes Fellbom grundade Folkoperan 1976 tillsammans med bland andra dirigenten Kerstin Nerbe och hade rollen som teaterns konstnärliga chef till och med 2007. Visionen och den enorma drivkraften att skapa en folklig opera – på svenska – lockade stora publikskaror till Folkoperan samtidigt som den utmanade konventionen och spred sig över världen.

Claes regisserade många av Folkoperans succéer som till exempel Aida, Turandot, Trollflöjten, Hoffmans äventyr, Don Carlos och Otello varav ett flertal gästspelade utomlands. Han tog initiativ och skrev libretton till beställningsverk som Marie Antoinette (med musik av Daniel Börtz), Lionardo (musik Lars-Johan Werle), Oidipus (musik Qu Xiao-Song), Jeppe (musik Sven-David Sandström), Barfotaliv och Hemsöborna (med musik av Georg Riedel) och Zarah (musik Anders Nilsson).

Vi minns idag Claes inte bara för hans stora gärningar för operakonsten utan också för hans stora personlighet, för hans värme, humor och generositet, säger Monica Fredriksson Tal ,VD Folkoperan.

Claes bjöd in ett flertal teaterregissörer till att börja arbeta med opera som Staffan Valdemar Holm (Carmen, La Traviata, Figaros bröllop), Lars Rudolfsson (Barberaren i Sevilla, Läderlappen), Ole Anders Tandberg (Hemsöborna), Peter Stormare (Don Giovanni) med flera, med flera.

Han arbetade också mycket som regissör i bl. a. Tyskland, Österrike och Schweiz. 2007 utsågs han till professor i dramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm och blev därefter författare på heltid. Han slutade dock inte att regissera, så sent som våren 2023 regisserade han Giuseppe Verdis Aida på Wermland Opera.

Läs mer

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner