Folkoperans stipendium 2020 ​Richard Hamrin

Folkoperans stipendium 2020 ​Richard Hamrin Foto:Mats Bäcker

Föreningen Folkoperans Vänner har tilldelat årets soliststipendium till operasångaren Richard Hamrin med motiveringen ” För sin förmåga att förtäta den sceniska närvaron med stillhet och nakenhet, som hjälper publiken till oanade inre upptäcktsresor” Stipendiet på 20 000 kronor delades ut i samband med föreningens årsmöte.

Folkoperans stipendium 2020 ​Richard Hamrin


Föreningen Folkoperans Vänner finns till för att stödja Folkoperan, operakonstens utövare och främja intresset för opera samt skapa möten mellan människor som delar kärleken till operakonsten. Folkoperans vänner delar årligen ut stipendier till unga talanger inom operakonsten. Både ett soliststipendium på våren och flera arbetsstipendier på hösten.

​Soliststipendiet tilldelas i år Richard Hamrin ”för sin förmåga att förtäta den sceniska närvaron med stillhet och nakenhet, som hjälper publiken till oanade inre upptäcktsresor”.

​Richard Hamrin är baryton och gjorde hösten 2019 stor succé på Folkoperan i rollen som Jenny i Tolvskillingsoperan – en samproduktion mellan Folkoperan och Kulturhuset Stadsteatern.

Richard är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en kandidat och masterutbildning. Som examensproduktion sjöng han titelrollen i Eugen Onegin.

Han har gjort Moralés i Carmen på Kungliga Operan, Papageno i Trollflöjten på Confidencen samt i Basel.

Vid Drottningholms Slottsteater har Richard framträtt i rollen som Delfa i Il Giasone och Greve Robinson i Det hemliga äktenskapet.

På Vadstena – Akademien som Li Si i Son of Heaven samt Lane och Merriman i The importance of being Earnest.

Han har också gjort roller som Alfio i Cavalleria Rusticana med Norrköpings Symfoniorkester, Orlovsky i Läderlappen på Wermland Opera och Marullo i Rigoletto vid tyska Wernigerode Schlossfestspiele.

Under säsongen 18/19 sjöng han rollen som Roderisch der Weert i operetten Der Vetter aus Dingsda samt Guglielmo i Cosi fan tutte vid Landestheater Detmold i Tyskland.

Just nu gör han rollen som Pluto i Orfeus i underjorden på Malmö Opera. Richard är uppvuxen i Göteborg.

​Folkoperans soliststipendium är på 20 000 kronor och delades ut i samband med vänföreningens årsmöte.

OM

​​Den fristående föreningen Folkoperans Vänner spelar en viktig roll i förverkligandet av Folkoperans vision att tända nya tankar genom orädd opera. Vänföreningen skapar möten mellan dem som delar kärleken till scenkonsten och musiken bland annat genom spännande arrangemang, träffar och resor samtidigt som den stödjer den levande operakonsten. Genom att bli medlem i Folkoperans Vänner hjälper du till att främja och ekonomiskt stödja Folkoperans verksamhet och konstformens utövare.

FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Mer att läsa