Förklädd gud – dans, accordeon och sång en musikalisk helhetsupplevelse

Förklädd gud – dans, accordeon och sång en musikalisk helhetsupplevelse

Förklädd gud – dans, accordeon och sång en musikalisk helhetsupplevelse

Sett föreställningen 19 mars 2017

Musik: Lars-Erik Larsson

Förklädd gud – dans, accordeon och sång en musikalisk helhetsupplevelse på Folkoperan i Stockholm. Det är Hjalmar Gullbergs text som är satt till musik av Lars-Erik Larsson, ett verk som jag lyssnat på några gånger tidigare, men kanske mest i en kyrka, Förklädd gud  är ett av Sveriges mest älskade och spelade kör- och orkesterverk .

Folkoperans version är en mer teatermässigt framförande  som innehåller både dans och musik på accordeon, men också rörliga bilder på en filmduk bakom orkestern.

Bilderna visar intervjuer med människor som berättar egna minnesbilder på romernas utsatta situation under andra världskrigets Rumänien där både romer och judar fördrevs av den rumänske diktatorn Antonescu.

Regissören, Malin Stenberg, har sökt upp människor i samhällets marginaler och vi får träffa några EU-medborgare som till vardags står att finna runt Folkoperan.

I föreställningen spelar skor en central roll och genom att alla medverkande får byta skor med varandra skapas en illusion som innebär att vi  för en kort stund skall förstå hur det kan kännas att gå i EU-medborgarnas skor.

Musikaliskt är det en ytterst berörande upplevelse och dirigenten Marie Rosenmir gör en dynamisk och stark insats, men också recitatören, Björn Kjellman, bidrar till den utmärkta upplevelsen.

Vokalt låter det alldeles utmärkt om Folkoperans kör, men också medlemmar i de olika körerna och Sanna Gibbs och  Shadi Ali svarar för utmärkta insatser.

Det blev en musikaliskt berörande helhetsupplevelse, men som faktiskt inte drabbar mig förrän efter att föreställningens slut. Runt om i bänkraderna sitter människor kvar i sina stolar långt efter det att applådtacket är avslutat. Det är en ovanlig situation för mig då jag är van vid att delar av publiken rusar upp och ut till vidare äventyr.

Du kan själv kan uppleva föreställningen  t o m 26 mars på Folkoperan, men också 31 mars kl 19  då gästspelar Förklädd gud i Kulturhuset i Ytterjärna.

 

Medverkande

Recitatör
Björn Kjellman

Accordeonsolist
Lelo Nika

Sångsolister
Shadi Ali
Sanna Gibbs
Vokalensemble
Shadi Ali
Anders Butta Börjesson
Heddie Färdig
Sanna Gibbs
Ulrika Skarby
Jesper Säll
Janna Vettergren
Martin Åsander

EU-medborgare

Casandra Caldararu
Cristian Caldararu
Grafian Caldararu
Irina Caldararu
Maria Caldararu
Ferdinand Ciuraru
Grafian Ciuraru
Papusa Ciuraru
Valodea Ciurau
Zinica Ciuraru
Eleonora Argentina Florea
Iosif Florea
Georgeta Haica
Simona Haica
Sofia Haica
Denisa Măcău
Ioan Măcău
Liliana Măcău
Marcel Măcău
Retuta Maruntelu
Stefan Maruntelu
Ioan Pruiu

Körer

Botkyrka kammarkör
Kammarkören Non Silentium
S:t Tomas Kammarkör
Södertälje Kammarkör

Related posts

Kommentera