Formidabel konsertupplevelse på Operaen

I fredags  kväll var jag på konsert i Operaen. Det brukar jag inte vara, men kombinationen Andreas Brantelid i Strauss tondikt Don Quijote tillsammans med  andra akten av Wagners Parsifal med Ann Petersen, Johan Reuter och Niels Jörgen Riis tillsammans med alla skönsjungande blomsterflickor gick inte att motstå!

I programbladet skriver Andreas Brantelid:

Jeg spiller Strauss Don Quixote for första gang,og jeg er helt overvaeldet.Jeg har aldrig spillet så dramatiskmusik för. Det är så taet på opera som muligt, og jeg föler mig meget hjemme i det udtryk. Det är vist min nye yndlings – “cellokonsert” – selvom det jo er et stort tonedigt og absolut ikke en cellokoncert. Det er et stort symfonisk vaerk med celloen som hovedrolle og bratschen som Sancho Panza.

Det blev en helt formidabel musikalisk upplevelse och det syntes att det satt en konstnär av bästa märke, ja egentligen var det tre konstnärer som tillsammans med Det Kongelige Kapel skapade den musikaliska helhetsupplevelsen under ledning av den dynamiske dirigenten Alexander Vedernikov.

Det upplevdes som en klangvärld, som jag sällan upplever, men det bekräftar ju också omdömet från erfarna musikkritiker att en av bästa orkestrarna i världen heter Det Kongelige Kapel.

Det var en ren fröjd att se en engagerad och koncentrerad musiker, och hur fingerfärdigt och snabbt, han hann med! Mycket imponerande samtidigt som han hela tiden kommunicerade med Emma, Iben och Alexander.

På ett plan upplevde jag det som jag hade tre sångstämmor framför mig Emma Steele, soloviolin, Iben Teilmann, solobratsch och Andreas Brantelid , cellist. Det är inte helt lätt att beskriva detta magnifika framförande!

Publiken var mycket entusiastisk vid applådtacket och efter flera inropningar gav  Andreas ett extranummer med Bach´s Sarabande. Det blev en oerhört stark musikalisk upplevelse som gjorde att jag nästan höll andan under framförandet och du hade kunnat höra en knappnål falla i salongen så det var alldeles säkert en gemensam upplevelse som vi delade efter Strauss fantasirika musik.

Efter paus fick vi njuta av blomsterflickorna med Sofie Elkjaer Jensen i spetsen tillsammans med Den Kongelige Operakors Damer, men också de andra blomsterflickorna direkt från Operaakademiet.

Här visade Det Kongelige Kapel, ännu en gång, vilken bredd de har genom att gå från ett imponerande symfoniskt mästarprov och direkt glida in i operans underbara värld. Med en orkesterklang som gjorde också denna del till musikalisk upplevelse av bästa märke – Det Kongelige Kapel på Riddarfärd!

Imponerade gjorde också solisterna i Parsifal nämligen Johan Reuter, Ann Petersen och tenoren från Bornholm Niels Jörgen Riis!

Musikaliskt var det en enastående upplevelse och för egen del hade jag gärna förlängt tiden med mer av Wagners musik ur Parsifal!

Läs mer

Program

Richard Strauss tondikt Don Quijote och andra akten ur Wagners Parsifal på Operaen på Holmen  8.3.2019

Medverkande:

Andreas Brantelid, Iben Teilmann, Emma Steele, Ann Petersen, Niels Jörgen Riis, Johan Reuter, Sofie Elkjaer Jensen, Amanda Larsson, Kari Dahl  Nielsen, Margaux de Valensart, Fröy Hovland Holtbakk, Mia Bergström, Det Kongelige Operakors Damer, Det Kongelige Kapel, Alexander Vedernikov